Linkuri accesibilitate

"Ca viermele-n hrean"


Mircea Cărtărescu despre euro-parlamentarele din România

Cotidianul si Gardianul au preluat astazi informatia ca Marian Lupu este curtat intens de social-democrati si de democrati. Oferta formulata de liderul Partidului Democrat din Moldova, Dumitru Diacov, este reprodusa pe larg, cu tot cu fraza “nu are importanta cu ce raman eu. Eu sunt fodatorul PDM, as vrea sa adun capsune cu nepotii mei si sa vad cum partidul nostru prospera”. Se dau detalii despre cariera lui Dumitru Diacov, ca fost corespondent la Chisinau al ziarului Komsomolskaia Pravda si ca sef al biroului de la Bucuresti al agentiei TASS. Cotidianul noteaza si ca la alegerile din aprilie Partidul Democrat a obtinut sub 3 procente, din minimum 6 care i-ar fi permis sa acceada in parlament. Si formatiunea condusa de Dumitru Braghis a facut o oferta asemanatoare, un pas mai tarziu insa, drept care, noteaza ziarul romanesc, invitatia democratilor e catalogata drept neserioasa.

In Gardianul, stirea despre propunerile pe care le-a primit fostul numar doi din PCRM,este intregita cu informatia ca o delegatie a Consiliului Europei a vizitat Chisinaul si i-a laudat pe liderii opozitiei moldovene pentru loviturile politice aplicate lui Vladimir Voronin.

Mircea Cartarescu comenteaza in Evenimentul zilei rezultatul alegerilor europarlamentare care au avut loc duminica in Romania. Prima uimire este ca s-au gasit totusi atatia alegatori (27% din electorat) care sa mearga la vot. Slaba participare la scrutin nu are legatura cu increderea in Europa, ci in politicienii din Romania, sustine Cartarescu, care face portrete aspre tuturor partidelor. Despre invingatori – Partidul Social Democrat - Cartarescu se intreaba cine Dumnezeu ii mai voteaza. PSD si aliatul sau pe liste, Partidul Conservator, sunt “reactionare, primitive, gregare”, “au scapat oricarei reforme, reprezentand in continuare alianta comunisto-securista care ne trage din toate puterile inapoi”. Nici Partidul Democrat Liberal nu are parte de cuvinte mai bune. Dupa ce s-a aliat cu PSD la guvernare, comentatorul spune ca aceasta formatiune politica i-a devenit “odioasa” si reprezinta “unul dintre marile si usturatoarele esecuri ale politicii romanesti”. Cu toate acestea, in PDL s-ar gasi destui politicieni respectabili. De dragul lor, spune Cartarescu, “asemenea biblicului Avraam, imi vine sa rog si eu ingerul sa crute acest partid pentru cei cativa drepti ce traiesc in el ca viermele-n hrean”.
XS
SM
MD
LG