Linkuri accesibilitate

Atac antisemit la Muzeul Holocaustului din Washington


Un barbat de 88 de ani a intrat inarmat in Muzeul Holocaustului de la Washington şi a deschis foc, omorind un guardian. Muzeul era plin de vizitatori, dar nu au fost facute alte victime. Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a dat publicităţii o declaratie în care se declară şocat de incident şi avertizeaza asupra pericolului anti-semitismului si prejudecăților de orice fel.

Barbatul se află acum in spital, in stare critică, scrie agenţia Associated Press. Se numeşte James von Brunn si este cunoscut pentru vederile sale rasiste si anti-semit, un militant pentru suprematia rasei albe şi un artist frustrat.

Victima avea 39 de ani şi lucra de 6 ani ca gurdian la acest muzeu. Era negru.

Muzeul este vizitat anual de aproape 2 milioane de oameni. Muzeul a fost deschis in 1993 şi prezinta marturii ale Holocaustului nazist încercind sa ii inveţe pe oameni despre pericolele urii si despre nevoia de a preveni orice genocid.

In momentul atacului, se aflau in muzeu aproximativ 2000 de vizitatori, elevi de scoala si turişti, si una dintre eleve a declarat agentiei Associated Press ca iniţial a crezut că este vorba de un film ca parte a expozitiei, dar ca în momentul in care gardienii muzeului au cerut vizitatorilor sa paraseasca sala a inteles ca este de fapt… un pericol real.

De notat ca muzeul este dotat cu masuri de securitate stricte si toti care intra trec printr-un filtru asemanator cu cel de la aeroporturi. Si totusi, in ciuda acestor masuri, James Von Brunn a putut patrunde cu o mitraliera.

In 1983, Von Brunn a fost condamnat la patru ani inchisoare pentru incercarea de a rapi membrii ai conducerii Rezervelor Federale Americane. La vremea respectiva, atentatorul a fost prins cu un bagaj plin cu arme, in apropierea locului in care liderii Rezervelor Federale se intilneau. In 1989 a fost eliberat.

Echipa FBI-ului care investigheaza cazul a anunţat că a inceput o perchezite la casa atentatorului. Potrivit corespondentilor Europei Libere atacurile anti-semite in Statele Unite au scazut in ultimii ani. In 2008, au fost inregistrate 1 352 de incidente impotriva evreilor, proprietatilor lor sau institutiilor evreiesti, cu 7 la suta mai puţin decit cu un an în urma.

Imediat dupa atac, primarul Washingtinului Adrian Fenty declara: „In vremurile şi zilele de astazi, niciodata nu poti sa stii cind cineva pune mina pe arma şi o foloseste cum ii trece prin cap, asa cum s-a intimplat astazi. Dar vreau sa multumesc eroilor din serviciul de gardă al muzeului si politiei metropolitane pentru ca a intervenit atit de rapid si l-a arestat pe atacator”.

Intr-o declaratie a guvernului israelian, citata de agentia Associated Press se arata ca atacul de la muzeul Holocaustului din Washington este o dovada ca anti-semitismul si negarea Holocaustului nu au disparut din lume.

Saptamina trecuta, cind a vizitat fostul lagar de exterminare de la Buchenwald, din Germania, preşedintele american Barack Obama a vorbit despre cei care neagă Holocaustul nazist, spunind ca „este de datoria noastra sa ii confruntăm pe cei care spun minciuni despre istoria noastra”.
XS
SM
MD
LG