Linkuri accesibilitate

Conferinţa de presă a raportorilor APCE în vizită la Chişinău


Josette Durrieu şi Egidijus Vareikis
Josette Durrieu şi Egidijus Vareikis

Vladmir Voronin bruschează raportorii, contramandînd întrevederea programată

Raportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei au declarat că primul cu cine s-au întâlnit la Chişinău a fost procurorul general Valeriu Gurbulea căruia i-au solicitat să-i viziteze în detenţie pe cei ce continuă să se afle în arest după protestele din 7 aprilie. Ei au fost lăsaţi să-i vadă pe Gabriel Stati şi colegul său Aurel Marinescu, dar nu s-au întâlnit cu Anatol Mătăsaru, pe motiv că ar fi fost eliberat, chair dacă presa a scris că acesta a fost din nou arestat.

„Condiţiile în care sunt deţinuţi cei doi nu sunt cele mai umane”, a apreciat unul dintre raportori, lituanianul Egidijus Vareikis.

Un alt raportor, Josette Durrieu, a dat asigurări că situaţia tuturor deţinuţilor în urma protestelor de după alegeri, va fi în continuare monitorizată foarte atent de către Consiliul Europei.

Cât priveşte alegerile anticipate, raportorii au ţinut să sublinieze două probleme cheie de care va depinde buna desfăşurare a acestora – precizia cu care vor fi întocmite listele de alegători şi măsura în care va fi asigurat accesul tuturor actorilor politici la posturile publice de televiziune şi radio. “Într-o ţară în care există puţine ziare, este principial ca fiecare partid să poată avea acces la televiziunea şi radioul publice”, a declarat Josette Durrieu. Ea a continuat: “Este inadmisibil ca un număr de tocmai 120 de mii sau 8 la sută din totalul de alegători să voteze pe liste suplimentare”.

Exprimându-şi însă un punct de vedere personal, Egidijus Vareikis a declarat că după discuţiile pe care le-a purtat la Chişinău a rămas cu impresia că nici de această dată nu se va schimba nimic în ceea ce priveşte prezenţa oponenţilor puterii la cele două media publice – Moldova 1 şi Radio Moldova.

Raportorii au mai spus că deşi era programată o întîlnire cu Vladimir Voronin, acesta a refuzat să-i primească pe motiv că ar fi venit la Chişinău într-o zi nepotrivită. “Dacă Vladimir Voronin nu a găsit 10 minute ca să se întâlnească cu noi, înseamnă că nu are nimic de spus sau că nu are o viziune. Apreciez negativ acest lucru” – astfel a comentat acest refuz Egidijus Vareikis.
XS
SM
MD
LG