Linkuri accesibilitate

Guvernul Greceanîi II - un interimat agresiv


 Zinaida Greceanii
Zinaida Greceanii

În loc de program anti-criză, manifest electoral şi pamflet anti-opoziţie

Prezentand programul de activitate al noului Cabinet, Zinaida Greceanii nu a evitat totusi acuzele, deja traditionale, la adresa opozitiei. Adversarii politici ar fi dat dovada de iresponsabilitate politica provocand alegeri anticipate, fapt care ar pune in pericol existenta Republicii Moldova ca stat.

In numele echipei guvernamentale pe care o conduce, premierul desemnat s-a angajat sa asigure un scrutin democratic, dar, totodata, n-a ezitat sa vorbeasca despre o pretinsa imixtiune a unor “forte externe distructive” in procesul electoral. Îndărătul aluziei se putea desluşi Romania căreia i s-a reproşat refuzul de a semna Tratatul de baza si cel de frontiera cu Moldova: "Coruptia, alaturi de problema transnistreana si lista incompleta a acordurilor interstatale de baza, care consfintesc hotarele si suveraniattea tarii, reprezinta impedimentul principal in procesul constituirii Moldovei ca stat de drept si cu o economie de piata dezvoltata".

In alt context, Zinaida Greceanii a declarat ca noul Guvern va proceda la o reducere drastica a cheltuielilor, care însă, a promis ea, nu va afecta plata salariilor şi a pensiilor.

Runda de intrebari si raspunsuri care a urmat a pus-o insa la grea incercare pe doamna prim-ministru, Vladimir Voronin simţindu-se obligat să îi dea o mînă de ajutor prin închiderea microfoanelor.

Dar in luarile de cuvant ce au precedat votul acordat de comunisti Guvernului Greceanii II, opozitia n-a putut fi impiedicata sa-si expuna punctul de vedere. Ocazie cu care liderul PLDM, Vlad Filat a calificat programul prezentat de Zinaida Greceanii drept “pamflet electoral”, care nu propune nici o solutie pentru problemele existente: "Unde sunt acele masuri anticriza declarate in speculatie vizavi de oamenii de afaceri? Nu urma Guvernul sa vina cu initiative legislative, ca sa fie aceste initiative cuprinse in modificarile legislatiei? Ca, cel putin pe perioada campaniei electorale, sa se poata administra Republica Moldova".

Despre ineficienta sau, mai exact, inexistenta unor masuri anticriza in programul noului Guvern a vorbit si deputatul AMN Alexandru Oleinic: "Textul pe care ni l-a prezentat noul-vechiul Guvern nu este un program anticriza, cum este necesar si era de asteptat. Este un program de promovare a partidului de guvernamant pentru perioada preelectorala. Este un semn clar al fraudarii si coruperii indirecte a scrutimului care urmeaza sa-l realizam".

Solicitat de Europa Libera sa comenteze programul de guvernare al Zinaidei Greceanii, directorul Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale “Viitorul”, Igor Munteanu, s-a declarat surprins: "Este o inovatie in investitura noilor Cabinete in Republica Moldova atunci cand in loc sa propuna solutii anticriza, noul premier prefera sa clarifice proritatile Guvernului printr-un manifest. Si acest manifest este evident cu caracter electoral si este folost doar cu scopul de a blama adeversarii statailitatii si personal ai sefului statului, punandu-i la respect.

In opinia lui Munteanu, o asmenea abordare nu are prea multe sanse de a trezi simpatia electoratului, care si asa este destul de polarizat, si denota lipsa de bun simt.
Previous Next

XS
SM
MD
LG