Linkuri accesibilitate

Scenariile apocaliptice calomnioase ale presei comuniste


Moldova Suverana continua sa-si sperie cititorii cu scenarii apocaliptice. “Extremistii de dreapta vor masacre in masa pe bani romanesti”, titreaza ziarul, care invoca informatii confidentiale, cum ca presedintele Romaniei, Traian Basescu, ar fi dispus livrarea unei prime transe de bani fiecaruia din cele trei partide – PL, PLDM si AMN – pentru “provocarea unui adevarat razboi civil si repetarea unei tentative de lovitura de stat”. Probele pe care pretinde ca le are Moldova Suverana sunt cele prezentate in filmuletul “Atac asupra Moldovei”, difuzat in week-end la NIT, adica doar afirmatiile unor inalte oficialitati si inregistrarile unor convorbiri telefonice interceptate pe 7 aprilie.

De cealalta parte, invitatatul nostru de azi, Igor Munteanu, remarca intr-un comentariu care apare azi in Timpul ca lipsa unui raport cat priveste evenimentele din aprilie, raport pe care comisia speciala condusa de comunistul Vladimir Turcan ar fi trebuit sa-l prezinte pana pe 5 mai, tocmai “NU împiedică o anumită categorie de presă să bombardeze cu învinuiri deosebit de grave partidele de opoziţie şi persoanele aflate în custodia poliţiei, exploatând lipsa de reacţie şi inacţiunea justiţiei”. Igor Munteanu le sugereaza celor care au fost acuzaţi de organizarea aşa-zisei „lovituri de stat” să atace calomnia în instanţa, cerând despăgubiri celor care au difuzat asemenea acuzaţii, inclusiv oficialitatilor. La fel, şi războiul declarat României merită un proces de judecată, crede directorul IDIS „Viitorul”, pana atunci el punand serios la indoiala libertatea si corecitudinea alegerilor anticipate.

In putin alt context, Timpul mai anunta ca, prin intocmirea unor noi liste de alegatori, CEC a dat startul campaniei electorale, anticipand ca viitorul scrutin ar putea fi convocat pe 26 iulie, iar directorul ziarului, Constantin Tanase, insista in editorialul sau asupra crearii unui pol social-democrat.

Cu referinta la alegeri, suplimentul moldovenesc al saptamanalului Argumenti i Fakti tine sa le aduca aminte politicienilor ca alegerile din aprilie au costat Moldova 4 milioane de dolari si afirma ca „Sa provoci alegeri la nesfarsit este o crima”. Totodata, Izvestia de la Moscova constata ca Departamentul de Stat al Statelor Unite a acuzat, intr-un raport al sau, autoritatile de la Chisinau de hartuire a opozitiei. Iar presa on-line de la Tiraspol citeaza portalul rusesc Polit.RU care estimeaza ca Voronin n-are astazi suficienta sustinere ca sa puna la cale o revolutie.

In sfarsit, si cateva titluri din presa romaneasca: Ziua scrie ca „FMI refuza sa discute cu Voronin”, Evenimentul Zilei anunta ca „Partidul Comunistilor de la Chisinau incearca sa sperie opozitia cu Lupu”, iar Romania Libera publica un reportaj de la granita, din care rezulta ca tot mai mulți tineri moldoveni trec ilegal, innot, Prutul in cautarea unui loc de munca in Romania.
XS
SM
MD
LG