Linkuri accesibilitate

Embargo comercial extins al Rusiei asupra unor produse lactate din Belarus


Rusia a extins la aproape 1000 produsele lactate pe care nu le mai importă din Belarus. Decizia a fost anunţată marți de autoritatea sanitară a Rusiei. Initial fuseseră scoase de pe piata rusa 500 de astfel de produse, dar ieri interdicţia a fost extinsă. Potrivit agenţiei Reuter, 4 la sută din piata de produse lactate din Federaţia Rusa provenea din Belarus. Decizia autorităţilor sanitare ruse survine după ce Moscova a anunţat că nu va mai acorda Minskului un imprumut de 500 de milioane de dolari.

Intr-o conferinta de presă comună, marți la Moscova, ministri de externe ai Rusiei si din Beraus au negat că suspendarea imprumutului si impunerea embargoului commercial ar fi in legatură cu faptul că autorităţile de la Minsk nu au recunoscut independenta celor doua regiuni separatiste ale Georgiei, Abhazia si Osetia de Sud. Serghei Lavrov: „Astfel de legaturi sînt făcute de altii, in mod public si dur. Este vorba de reprezentanti ai Uniunii Europene care au condiţionat invitarea Belarusului in Parteneriatul Estic de refuzul recunoaşterii independentei Abhaziei si Osetiei de sud”.

La rindul său, ministrul de externe din Belarus Syarehei Marinau a declarat că ţara sa nu accepta astfel de înţelegeri şi condiţionari nici din partea Rusiei şi nici din partea Uniunii Europene. Anterior, preşedintele de la Minsk Aleksandr Lukashenka declarase presei ruse că Moscova a condiţionat acordarea împrumutului financiar de 500 de milioane de dolari ţarii sale de recunoaşterea independentei celor doua regiuni separatiste ale Georgiei.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG