Linkuri accesibilitate

EBA sau bizantinismul băsescian


Simulacrul unei candidaturi independente

EBA, asa o striga prietenii pe fiica presedintelui Romaniei. EBA de la Elena Basescu, prescurtare afisata si pe masina pe care o conduce, un Range Rover sport, dar si nume pentru marea scena politica in care a intrat odata cu alegerile europarlamentare unde a reusit sa stringa peste 200 de mii de voturi, ceea ce inseamna mai mult de 4 la suta din voturile romanilor.

Pina la 29 de ani, Elena Basescu nu a profesat nici o meserie. Totusi este angajata cu jumatate de norma la o firma mica, unde introduce date pe computer pentru un salariu de aproape 2000 de euro, mai mare decit cel pe care il cistiga tatal ei, presedintele Romaniei.

Cunoscuta mai mult din paginile tabloidelor decit din stirile serioase, anul trecut Elena Basescu a fost aleasa secretar general al organizatiei de tineret din Partidul Democrat Liberal, acelasi partid din care provine si tatal ei, presedintele tarii. In ciuda criticilor din interiorul partidului, din presa si dinspre intelectualii apropiati de Traian Basescu, seful statului roman nu s-a disociat de ambitiile fiicei sale.

Elena Basescu a fost totusi nevoita sa se retraga de pe lista Partidului Democrat Liberal pentru Parlamentul European asta primavara, dupa ce Alina Mungiu, analist politic si simpatizanta declarata a presedintelui roman, a refuzat sa fie pe aceeasi lista cu EBA.

Fiica sefului statului a candidat ca independenta, dar a folosit se pare nu doar logistica partidului, ci si voturile destinate acestuia. Mai multi fruntasi democrat-liberali au declarat ca filialele de partid au primit sarcina de la centru sa asigure cite 10 voturi de la fiecare sectie de vot pentru fiica presedintelui. Chiar astazi un vicepresedinte al Partidului Democrat Liberal a marturisit ca “foarte multi tineri din partid au alergat pentru Elena Basescu” fiindca “e greu de crezut ca un independent pur si fara sprijinul unui partid poate sa ia 4,2%.”

Potrivit unei cercetari facute de INSOMAR pe EBA au votat-o mai ales cei aflati intre 18 si 34 de ani, iar discursul sau pentru liberalizarea marihoanei, chiar daca nu s-a potrivit cu doctrina conservatoare a partidului, a fost bine primit de tineri. Elena Basescu a fost preferata mai ales de femei si de cei cu studii medii, iar voturile primite de ea sint uniform distribuite in toata tara, ceea ce argumenteaza ideea ca partidul si-a facut datoria pentru fiica presedintelui.

Tot mai multi lideri democrat-liberali isi dau seama ca partidul a pierdut cele patru procente, care l-ar fi facut cistigator al alegerilor europarlamentare din cauza Elenei Basescu. Rezultatele oficiale arata ca socialistii sint invingatorii chiar daca diferenta este de 0,3 la suta, desi revenirea Elenei Basescu in partid rezolva intr-un fel lucrurile.
XS
SM
MD
LG