Linkuri accesibilitate

Alegerile europene văzute de la Washington


In alegerile europene, partidele de centru-dreapta si-au adjudecat victoria. Cum este privit acest fenomen de la Washington, unde stinga domina spectrul politic?

Stinga din America este in multe privinte, echivalentul gruparilor de centru-dreapta din Europa. Asta in timp ce stinga europeana nu are un echivalent in America. Cel putin asa stateau lucrurile pina la criza pe care cu totii o traversam in acest moment. In urmatoarele saptamini, comentatorii politici vor face speculatii cu privire la ratiunile votului european.

Evolutia cea mai notabila este intarirea gruparilor mici si in multe cazuri cu vederi extremiste. Acesta este un fenomen european, corelat cu criza, in conditiile in care xenofobia, rasismul, anti-semitismul sint accentuate cind oameni mai putin educati sint puternic loviti de declinul economic. Si in America exista politicieni cu vederi extreme, in structurile de putere, doar ca eficacitatea lor este redusa de faptul ca evolueaza in interiorul marilor partide democratice si pe ansamblu, rationale si echilibrate.

In Europa, astfel de exemplare politice au o scena mai larga si beneficiaza de organizatii proprii mai ample. In conditiile in care prezenta la urne a fost redusa, pe ansamblul continentului, organizatiile si capacitatea lor de a-si mobiliza si aduce alegatorii la urne ajung sa conteze in mare masura. Asta ar putea fi una dintre explicatii, valabila si in cazul Partidului Romania Mare. Dar intrebarea fundamentala ar fi de ce, intr-o perioada de criza, stinga politica europeana nu capata mai mare relevanta. Si aici probabil merita mentionat un dublu paradox.

In America, odata cu preluarea conducerii de administratia Barack Obama, aceasta a pompat bani in economie pentru a re-porni motorul si nu s-a dat la o parte de la a prelua giganti economici din sectorul privat – a se vedea cazul firmei General Motors. Aceasta abordare ar putea sa para ciudata in bastionul capitalismului numai ca exista inca, in memoria colectiva, tratamente similare, aplicate in timpul Marii Depresiuni de la mijlocul secolului trecut si care au dat rezultate.

Pe fondul crizei, Barack Obama are posibilitatea de a isi aplica in America mai multe proiecte economice si sociale de stinga decit ar fi putut face in timpuri normale. In Europa, in tarile care domina economia Uniunii – mai ales Germania, dar si Franta—solutiile lui Obama sint respinse. Si, paradoxal, populatia pare sa imbratiseze, mai mult decit in America, retete de redresare, care pun accent pe mecanismele pietei si intarirea sistemului regulator, promovate de Angela Merkel si Nicolas Sarkozy. In consecinta, partidele de centru dreapta continua sa domine Parlamentul European. Si in America, ca si in Europa, aceasta este doar o radiografie a momentului. Deznodamintul crizei si durata ei vor avea in viitor, un impact greu de anticipat asupra raporturilor de forte.

XS
SM
MD
LG