Linkuri accesibilitate

Miere și căpșuni în ajutorul copiilor bolnavi de cancer


Un tîrg organizat de mai multe ONG-uri în cadrul unei campanii anti-cancer

Cum poate fi prevenit cancerul şi de unde ar putea oamenii afla mai multe despre această maladie – sunt doar câteva întrebări la care vor da răspunsuri un grup de medici care vor organiza consultaţii gratuite pentru cetăţeni. Acţiunea are loc în cadrul unei campanii „Anticancer” şi se va desfăşura trei săptămâni.
Pentru a aduna fonduri şi ai ajuta pe micuţii bolnavi de cancer, mai multe organizaţii neguvernamentale, au organizat un târg... al mierii şi căpşunei. În R. Moldova numărul persoanelor bolnave de cancer - maladia ce ocupă locul doi în R. Moldova - după mortalitate este în continuă creştere - cel pulmonar, de piele şi la san fiind pe primele poziţii.

„Pieptul mi s-a luat cu şase ani în urmă şi de la gripa din această iarnă s-a dus şi la plămâni. Medicii spun ca va fi totul bine...” De mai bine de doi ani, Maria vine la consultaţii la Institutul Oncologic de la Chişinău. Putea evita această boală, spune ea, dacă se adresa la timp la medic. „Nu ştii ziua care îţi vine. Acum eşti. Acum nu eşti. Eu tot nu m-am adresat la vreme. Tot am stat. Deja am al şaselea an sunt bolnavă şi de două ori sunt operată”. În situaţia Mariei, se află sute de femei, în special pe la sate care, fie în lipsă de timp, sau din cauza nepăsării, nu merg la medicul oncolog.

Chiar dacă nu sunt expuşi atât de mult factorilor de risc, şi copii se pare că sunt afectaţi de cancer. Majoritatea tumorilor maligne la copii – până la 75 la sută sunt congenitale, iar riscul apariţiei unei tumori maligne la copil este de două ori mai mare la mamele care fumează sau respiră fum de ţigară în perioada sarcinii.


Pentru ai putea ajuta pe micuţii bolnavi de cancer, mai multe organizaţii neguvenramnetale au desfăşurat un festival al mierii şi a căpşunei. O parte din banii colectaţi vor fi oferiţi pentru tratamentul copiilor.

Unul dintre organizatori, Andrei Zagoreanu, preşedintele Asociaţiei Apicultorilor din R.Moldova: „În această perioadă apare producţia nouă... şi căpşună. Primul cules de miere acum se extrage şi apicultorii pot să-şi expună marfa primită pe masa consumatorului. Avem un scop foarte blajin şi bun pentru a aduna nişte fonduri pentru Fundaţia filantropică Angelus, care îngrijeşte bolnavii de cancer”.

Pentru al patrulea an susţine copii bolnavi de cancer. Ana Gadarac este din satul Pănăşeşti a venit să vândă miere. În acest an, este ceva mai tristă... are mai puţini cumpărători. „Credeţi că oamenii sunt afectaţi de criza financiară? – da, da mult. Dacă anul trecut erau de două, trei ori mai mulţi cumpărători – anul asta nu, cu toate că mierea în acest an este la acelaşi preţ chiar şi mai ieftină ca anul trecut”. Ce părere aveţi despre acest festival ? „Cred că este un folos din partea noastră. Facem eforturi şi organizăm. Eu personal am donat anul trecut copiilor bolnavi de cancer în jur de 300 de lei”.

Dacă apicultorii au fost în aşteptarea cumpărătorilor, căpşunarii nu s-au plâns. „Cam e pe sfârşite. A mers bine astăzi. Suntem mulţumiţi de rezultate. Eu aş spune că preţul de 25-30 de lei nu este chiar atât de mare comparativ cu valoarea căpşunelor pentru sănătatea omului. Am vândut cam vreo 20 de kilograme. Vom oferi pentru ajutorul copiilor cam 10 la sută din cât am câştigat”, ne spune Gheorghe Lozovanu de la Lozova.

Pentru a preveni cancerul, medicii recomandă consumul zilnic de fructe şi legume proaspete, precum şi de cereale cu un conţinut crescut de fibre vegetale.

Organizatorii Festivalului mierii şi a căpşunei au deja pregătită o nouă surpriză pentru locuitorii capitalei dar şi micuţii bolnavi de cancer - la 2 august va avea loc prima ediţie a Festivalului castravetelui şi al mierii de albine.
Previous Next

XS
SM
MD
LG