Linkuri accesibilitate

Alegeri anticipate - pozițiile presei se radicalizează


Presa de marți

Alegerile anticipate raman subiectul principal, iar pozitiile gazetarilor, la fel ca si cele ale politicieniilor din diverse tabere, par sa se radicalizeze ireconciliabil. In timp ce Moldova Suverana continua sa-si asalteze cizitorii cu acuzatii de organizare a unei lovituri de stat – intentie atribuita partidelor de opozitie fireste, ziarele care sustin opozitia atrag atentia asupra lipsei oricaror probe in acest sens si vorbesc despre datoria morala a celor trei partide liberale de a-i elimina pe comunisti din viata politica.

Dar, ca s-o iau pe rand. Moldova Suverana ii invinueste azi pe reprezentantii opozitiei ca ar fi exersat “lovitura de stat” in unele raioane inca la alegerile locale de acum 3 ani. Exercitiu care s-ar fi manifestat prin epurarea din functiile cheie a tuturor adversarilor opozitiei.

De cealalta parte, atat Timpul, cat si Jurnal de Chisinau semnaleaza caracterul propagandistic al unor asemenea acuzatii, care sfideaza de prezumtia constitutionala a nevinovatiei, iar cel mai elecvent in acest sens ar putea fi filmul “Atac asupra Moldovei”, realizat de Constantin Staris si prezentat in acest week-end la NIT. “NIT ataca Moldova”, e de exemplu titlul unei cronici in legatura cu aceasta productie ce apare azi in Jurnal. Tot acolo, in Jurnal, Petru Bogatu analizeaza conjunctura internationala in care se va produce viitorul scrutin anticipat, observand ca: “noua campanie electorală va fi mai înverşunată decât cea anterioară. Competitorii politici vor propune o alegere nu atât între doctrine şi programe de guvernare, cât între bine şi rău, vorba lui Vlad Filat. Aceasta pentru că şi comuniştii, pe de o parte, şi democraţii, pe de alta, nu concurează, ci se exclud reciproc”. Potrivit editorialistului de la Jurnal, indaratul ringului electoral de la Chisinau s-ar afla, fata in fata, Rusia si Romania. Iar Nicolae Negru, staruind asupra sansele opozitiei, constata ca pana acum s-a castigat o singura batalie, care in mod normal nici nu trebuia sa aiba loc. E vorba, fireste, de votul pe care comunistii asa si n-au reusit sa-l obtina in sprijinul candidaturii lor la functia de sef al statului.

Timpul titreaza: “Autoritatile comuniste s-au spalat pe maini de problemele capitalei”. Lasandu-i pe edilii Chisinaului singuri… in fata cainilor. Si asta pentru ca regimul de vize impus cetatenilor romani a stopat procesul de sterilizare a maidanezilor. Colac peste pupaza, conturile primariei au fost din nou blocate, anunta ziarul.

Incearca Timpul si o analiza a notiunii de “lovitura de stat”, scrie ca liderul PL, Mihai Ghimpu asteapta sa fie arestat tocmai sub aceasta acuzatie si mai prezinta cazul unui fost judecator, maltratat de politie pe 7 aprilie si care insista acum ca Voronin, Greceanii si Papuc sa faca puscarie. Iar la final, Constantin Tanase, care in editorialul sau de azi sustine ca rolul istoric al opozitiei este sa castige alegerile si sa reinstaurzeze opozitia, nu fara a medita insa la nevoia crearii unui pol puternic de centru-stanga, care sa preia electoratul comunistilor.
XS
SM
MD
LG