Linkuri accesibilitate

Strategia partidelor de opoziţie la anticipate


Dumitru Diacov (PD)
Dumitru Diacov (PD)

Declaraţiile liderilor a patru formaţiuni politice

Liderul Partidului Democrat, Dumitru Diacov se arată hotărît să participe la anticipate, în pofida îndemnului adresat de partidele parlamentare de opoziţie formaţiunilor neparlamentare de a rămîne printre spectatori. Diacov îşi imaginează cel puţin patru scenarii de antrenare a partidului său în apropiata campanie, inclusiv cel de intrare separată a democraţilor în cursă. Prima opţiune este însă o listă comună a tuturor formaţiunilor – parlamentare şi neparlamentare - care ar asigura debarcarea comuniştilor: ”Că vom delega şi noi pe această listă una sau două persoane, asta e altă întrebare. Dar trebuie de ştiut ce vor vor face oamenii partidului, adepţii noştri? Cum vor vota ei? Este necesar de a a ne aşeza la masă, însă asta nu se întîmplă deocamdată. Noi am făcut pînă acum schimb de părereri prin diferiţi mesageri. PD în egală măsură are afinităţi cu toate partidele şi are şi divergenţe cu unele partide în plan doctrinar, cu altele în plan psihologic. Atît cu unii, cît şi cu alţii problemele pot fi depăşite fiindcă e vorba de interesul ţării, să aducem o alternativă la guvernare.”

Fostul premier Vasile Tarlev, preşedinte al Partidului Uniunea Centristă, mandatat de executivul formaţiunii, este şi el în căutarea potenţialilor parteneri, pornind de la afinităţi doctrinare întîi de toate cu PSD şi PD: ”Noi purtăm acum consultări neformale. Cu regret blocurile electorale sunt interzise, dar ea poate fi sub o altă formă, fie pe o listă comună. Nici o problemă! Pentru mine, ca lider al UCM e mai aproape de suflet să fie în lista ori sub drapelul UCM, dar politica e politică şi nu aduce anul cît aduce ceasul cîteodată.”




L-am întrebat şi pe liderul PSD, Dumitru Braghiş cum poate fi realizată sub aspect tehnic o coagulare masivă a formaţiunilor care vor să-i dizloce pe comunişti în condiţiile impuse de lege: ”PSD se pregăteşte pentru alegeri anticipate. Vrem să formăm împreună cu alte partide de orientare social democrată o listă comună. Cei care deja au acceptat sunt Moldova Unită. Discutăm şi cu alte partide cu aceeaşi doctrină social-democrată şi ar fi gata să mergem împreună. Dacă vrem să avem în Moldova un rezultat, un succes, trebuie să avem trei echipe care vor participa în electorală. Este vorba de comunişti, care vrem ori ba, vor participa în alegeri, de partidele liberale care au acumulat împreună un procent considerabil şi ar fi cel mai bine să participe în comun şi trebuie să formăm o listă ce ar fi plasată pe centru stînga.”


Chiar dacă partidele parlamentare de Opoziţie nu au stabilit încă – sau cel puţin nu au dat-o publicităţii formula de cooperare la anticipate, Serafim Urechean, liderul AMN insistă asupra îndemnului adresat formaţiunilor extraparlamentare să nu intre în campanie ca să nu facă – deliberat sau involuntar – jocul comuniştilor: ”PCRM vrea să organizeze o coaliţie ce s-ar numi Votul de aur al Moldovei. Pentru a nu permite comuniştilor să-şi întărească poziţiile, suntem gata de negocieri cu partidele extraparlamentare. Unele contacte deja au avut loc şi noi cu cea mai mare plăcere le-am propune o participare mai largă la guvernare. Iar în schimb ele să nu participe în acest scrutin, întrucît nu au şanse de a accede în Parlament. “


Potrivi agenţiei Infotag, astăzi deputaţi ai partidului majoritar au avansat proiectul unei legi care ar trebui să unifice normele legale privind încadrarea procedurilor legate de alegerile parlamentare anticipate fără să vizeze şi liberalizarea procedurii de participare la scrutin a moldovenilor aflaţi peste hotare.
XS
SM
MD
LG