Linkuri accesibilitate

Bulgaria: Centriştii cîştigă euro-parlamentarele


Peste 10% din cei care s-au prezentat la urne şi-a vîndul votul

Potrivit rezultatelor oficiale, centriştii au cîștigat cu 24,5 la sută alegerile pentru Parlamentul European şi vor avea 5 din cei 17 mandate. Urmează socialiştii – 18,6 la sută şi 4 deputați, Partidul etnicilor turci si al musulmanilor – 14,2 la sută şi 3 deputați, ultranaționaliştii din „Ataca” şi partidul tzarist cu respectiv 12 și 8 de procente şi căte 2 deputați, Coalitia albastra – 8 de procente şi un deputat.

Prestaţia partidului tzarist a depăşit toate aşteptările. Alte două surpize - apropierea de bariera de 5,88 de procente a coaliției „Lider”, finanţată de controversatul omul de afaceri Hristo Kovaciki, şi a partidului „Ordine, legitate şi dreptate” care s-a remarcat prin acuzațiile de corupție adresate guvernanților. Cele trei formațiuni vor avea un cuvînt mai greu de spus în alegerile pentru parlamentul național din 5 iulie.

Organizația "Transparență fără frontiere" constată că 360 000 din cei 2 512 000 de participanți la alegeri şi-au vîndut votul sau au fost constrinşi economic să voteze într-un anumit mod. În condițiile adîncirii crizei mulți oameni, îndeosebi în localitățile mai mici, au votat sub amenințarea pierderii locului de muncă.

În locul micilor, orezului și litrului de ulei – pînă nu de mult mita tradițională în cartierele de romi, au aparut alte scheme mai costisitoare. Sume mari s-au dat liderilor familiilor de romi. Echivalentul a 15 euro la care se adaugă un pui fript a fost ieri prețul unui vot la ghetoul Stolipinovo din Plovdiv.

Voturile se controlează cu ajutorul mecanismului de vot preferenţial. Vînzătorii sînt obligați să taie o anumită poziție din lista partidului respectiv. La numărare, numărul voturilor cumpărate trebuie să fie egal sau mai mic de numarul de voturi preferențiale pentru poziția respectivă.

Au fost inițiate 10 anchete penale dar şansele aplicării sentințelor pentru astfel de infracțiuni – 5 ani de închisoare şi amenzi pînă la echivalentul a 10 000 de euro, sînt minime.
XS
SM
MD
LG