Linkuri accesibilitate

Succes al popularilor europeni, verzilor și extremiștilor în alegerile europene


Germany -- A EU flag flies in Berlin, 04Jun2009
Germany -- A EU flag flies in Berlin, 04Jun2009

Pe fond de absenteism general, un transfer semnificativ de mandate spre partidele de extremă-dreaptă.

Sondajul TNS publicat de Parlamentul European la miezul noptii indica o victorie neta a popularilor europeni care vor ocupa intre 263 si 273 de fotolii in noul legislativ european. Acestora le urmeaza socialistii care vor avea 155 pana la 165 de mandate si ALDE cu 78 pana la 84 mandate.
Supriza o reprezinta verzii care au castigat 56 de mandate.

Teama de absenteism a politicienilor a fost confirmata ieri de cifrele privind participarea la vot: cu 43,39% Uniunea Europeana a celor 27 a cunoscut cea mai slaba rata de participare de la primele alegeri din 1979 cand cetatenii Uniunii care avea atunci doar 9 membri s-au prezentat la vot in proportie de 61.99 %. Apatia electorala a facut ca masinile de vot ale partidelor sa dea, in final, compozitia viitorului parlament.

Chiar daca marile grupuri politice isi pastreaza suprematia, se constata un transfer semnificativ de mandate catre partidele de extrema dreapta.
Atat PPE-DE (popularii), PSE (socialistii) cat si ALDE (liberalii) vor avea un numar mai mic de mandate fata de legislatura precedenta. Asa se face ca, desi, pe ansamblu cetatenii au votat pentru partidele de centru dreapta, partidele mici au castigat in numarul de mandate.

Prin comparatie, se poate observa ca daca in 2004 popularii au avut 288 de mandate, in urmatorii 5 ani ei vor avea cel mult 273. La fel si socialistii care nu se vor mai bucura de 217 mandate cat au avut pana in luna mai ci de cel mult 165. In ce ii priveste pe liberali ei vor avea doar cu 84 de eurodeputati fata de 100 cat au avut pana acum.

Datele TNS arata ca adevaratii castigatori ai acestor alegeri sunt grupurile mici si cele extremiste care au preluat numarul de mandate pierdute de „cei 3 mari“.

In urmatorii 5 ani Verzii nu vor fi doar vocali, asa cum ne-au obisnuit pana acum, ci vor avea si munitia necesara, in conditiile in care vor dispune de 56 de mandate, fata de cele 43 pe care le-au avut in legislatura precedenta. Apoi va mai exista un numar record de europarlamentari neafiliati- 89 fata de 30 in legislatura 2004-2009. Acestia, fie vor crea un nou grup, avand in vedere ca numarul minim necesar este de 25, fie isi vor negocia afilierea la vreunul din celelalte grupuri existente.

La nivelul fiecarei tari membre in parte rezultatele confirma previziunile: partidele de dreapta au avut castig de cauza lansand insa suficient loc celor extremiste.

Germania, Spania, Austria, Bulgaria, Franta, si Romania daca adunam procentele stranse de PDL si Elena Basescu, confirma optiunea clara pentru centru dreapta a alegatorilor europeni.

Pe de alta parte daca olandezii au creditat cu 17% discursul xenofob, anti-imigrare si anti-islamist al partidului, PVV (Partidul Libertatii Poporului) acelasi lucru s-a intampla in Ungaria unde partidul nationalist JOBBIK s-a bucurat de 14 % din numarul de voturi. Interesant este si cazul Letoniei unde pentru prima data dupa 89 partidele pro-ruse au strans in jur de 20 de procente.
XS
SM
MD
LG