Linkuri accesibilitate

"RO-MD / Moldova în două scenarii"


Volum tipărit de Centrul pentru Artă Contemporană Chişinău

Ochioasă, imprimată pe hîrtie velină, conţinînd numeroase imagini color, RO-MD / Moldova în două scenarii, Centrul pentru Artă Contemporană Chişinău, 2008, se cere nu atît privită, cît cetită cu luare aminte, fie că te interesează contextele: social, economic şi politic, fie filme-le, fie practici-le artistice şi curatoriale în contextul teritoriilor divizate.

Discursul-de-faţadă şi discursul-de-sine
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:10 0:00


Din mulţimea de intervenţii, de la cele locale la unele venind de foarte departe, cum ar fi de pildă Coreea de Sud, am ales două, ambele la ordinea de zi: Inginerii identităţii moldoveneşti: scriitorii moldoveni, de la stalinism la independenţă, a sociologului Petru Negură, şi Politici identitare în Moldova sovietică şi postsovietică, a istoricului Igor Caşu.

De reţinut din textul lui Negură această informaţie, cu bătaie lungă: „Între anii 1924 şi 1956, în Moldova sovietică (RASSM şi RSSM) s-au succedat şapte “reforme” lingvistice (dublate de revizuiri ale politicii culturale), pendulînd între o fază moldovenistă şi una românistă”, ceea ce a dus „la o sciziune a identităţii etno-naţionale a populaţiei din Moldova”.

La rîndu-i, Igor Caşu ţine să precizeze: „sovieticii n-au inventat moldovenismul (...) Mai degrabă, ei au speculat cu specificul regional moldovenesc (alteori doar basarabean) şi au încercat să-l eleveze la nivelul de identitate de tip etno-naţional. Identificarea premodernă a basarabenilor drept moldoveni a fost exploatată de sovietici, şi nu inventată de ei”. Nu fără concursul elitelor intelectuale locale, divizate la rîndul lor!

Şi asta deoarece „disonanţa dintre discursul-de-faţadă şi discursul-pentru-sine al oamenilor de cultură moldoveni asupra elementelor constitutive ale identităţii moldoveneşti se suprapune cu o ruptură care se extinde (...) între sentimentul de aparteneţă, cultivat în mod privat de elitele culturale moldovene (...) şi percepţia de sine a maselor de moldoveni sovietici, educaţi să se perceapă ca atare de către aceleaşi elite culturale” (Negură).
Într-un cuvînt: ar fi multe de spus...

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG