Linkuri accesibilitate

"Maghiarii în menghina internaţionalis-mului şi neo-liberalismului"


Ultima săptămână a campaniei pan-maghiare pentru euro-parlamentare

La Târgu Mureş, UDMR a reuşit să scoată în stradă 7.000 de persoane. Transindex relatează: scopul (electoral) al manifestaţiei a fost preschimbarea funcţionarilor maghiari demişi recent pe voturi, adică pe europarlamentari. Manifestanţii au purtat pancarte cu inscripţia: „Vrem autonomie, acum ori niciodată!”. Manifestaţia electorală de protest sau protestul cu tentă electorală, mă rog, a avut şi un playlist propriu: imnul Ungariei, imnul secuiesc, imnul electoral al solidarităţii şi Oda bucuriei.

Népújság
rezumă principalele discursuri rostite la Târgu Mureş. Liderul UDMR, Markó Béla, a vorbit despre ignoranţa de care dau dovadă guvernanţii, când nu pricep că autonomia secuiască este garantul stabilităţii în România. Episcopul Tőkés László, primul plasat pe lista electorală a UDMR, a făcut apel către maghiari... să rămână maghiari „în menghina internaţionalismului comunist şi a neoliberalismului cosmopolit”.

Apel către maghiari a făcut şi liderul opoziţiei ungare, Orbán Viktor, care a vorbit despre importanţa solidarităţii între toţi maghiarii din Bazinul Carpatic. Szabadság îl citează pe liderul politic din Ungaria: „Trebuie să fim uniţi, pentru a avea cât mai mulţi reprezentanţi maghiari la Bruxelles... În acest moment, miza este ponderea naţiunii maghiare în Europa”.

Declaraţia lui Orbán n-a fost primită cu entuziasm în Europa. Premierul Slovaciei l-a acuzat de iredentism făţiş. Oficiali din alte ţări europene, precum Cehia şi Germania, i-au sugerat să nu confunde alegerile europarlamentare cu propagandă naţionalistă maghiară – detalii în Krónika.

Háromszék însă face socoteli: dacă solidaritatea maghiară funcţionează, maghiarii din Bazinul Carpatic pot delega cca. 30 de europarlamentari. Mai mulţi decât va avea, de exemplu, Slovacia...

La Sfântu Gheorghe, schimb de replici tot mai dure între aleşii locali ai UDMR şi reprezantanţii românilor din judeţul Covasna. La iniţiativa preşedintelui consiliului judeţean şi a primarului, în faţa mai multor instituţii ale statului s-au expus tăbliţe funerare cu inscripţia: „Din această instituţie a fost demis un lider maghiar”. Tăbliţa din faţa Prefecturii a dispărut. Apoi a fost remontată. Şi legată cu un lanţ. Apoi discuţiile au degenerat. Transindex îl citează pe primarul oraşului, Antal Árpád. Care vorbeşte despre Kosovo, subliniind că n-ar vrea totuşi să traseze vreo paralelă. Dar că şi Miloşevici a început cu înlăturarea liderilor albanezi.

Háromszék redă declaraţia preşedintelui organizaţiei de tineret a PD-L din judeţul Covasna. Care-i ameninţă pe tinerii care protestează împotriva demiterii funcţionarilor maghiari că nu vor primi fonduri guvernamentale pentru proiectele lor. Şi tot Háromszék informează: consilierii locali români au decis să boicoteze lucrările consiliului, refuzând să voteze proiectele aflate pe ordinea de zi. Disputele vor continua şi după alegeri - promit sau, mai bine zis, pun în vedere ambele părţi.

În final, în Nyugati Jelen, declaraţia finală a episcopului şi candidatului Tőkés László, înainte de închiderea campaniei electorale: „Limba maghiară trebuie să devină limbă oficială în localităţile transilvane locuite de maghiari. Iar românii din aceste zone ar trebui să înveţe ungureşte”.
XS
SM
MD
LG