Linkuri accesibilitate

Opoziția componentă intrinsecă a vieții politice democratice


Interviu cu istoricul publicist Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: „Buturuga mica rastoarna carul mare. Astfel am putea rezuma esenta nealegerii a doua oara consecutiv a sefului statului in sedinta de ieri a Parlamentului. Opozitia parlamentara a rezistat presiunilor si tentativelor de seducere a unora dintre deputatii sai de catre actuala guvernare comunista, a pastrat unitatea rindurilor si a demonstrat ca principiile si valorile democratice au prioritate in raport cu functiile sau sinecurile ofertate in culise de catre liderii comunisti”.

Europa Libera: Care ar fi, la o privire mai larga, semnificatia neparticiparii Opozitiei la alegerea sefului statului?

Gheorghe Cojocaru
: „Cred ca ziua de ieri poate fi considerata drept ziua de botez a opozitiei democratice, ziua in care cele trei partide si-au afirmat identitatea lor politica distincta si esenta lor ca si forte promotoare a valorilor democratice in Republica Moldova. Prin neparticiparea sa la alegerea sefului statului, Opozitia a servit o lectie de demnitate publica guvernarii comuniste, o lectie prin care a sanctionat categoric derapajele anti-democratice ale regimului in frunte cu Vladimir Voronin. Opozitia a ramas fidela principiilor si angajamentelor sale in fata electoratului, a aratat ca in politica exista o limita a conduitei publice si a responsabilitatii, dincolo de care nu se poate trece, pentru a asigura continuitatea constructiei democratice in societate”.

Europa Libera: Daca ne uitam la primele reactii ale reprezentantilor din ambele tabere, s-ar putea contura deja un mesaj cu care comuistii si cele trei partide din opozitie vor merge in alegerile anticipate?

Gheorghe Cojocaru: „Primele reactii ale comunistilor au aratat o fata inacrita, crispata si amenintatoare. Liderii comunisti au dat de inteles ca mesajul in anticipate va fi acelasi. Ei au reluat imediat acuzatiile nefondate de organizare a tentativei de lovitura de stat in ziua de 7 aprilie la adresa Opozitiei, au insinuat din nou precum ca cele trei partide ar fi niste marionete ale unor forte oculte din exterior care ar dori destabilizarea situatiei din Republica Moldova. Proliferind aceste acuzatii goale de pe ecranele televizate si incercind sa arunce intreaga responsabilitate pentru criza politica pe umerii Opozitiei, comunistii, practic, au intrat deja intr-o campanie electorala care se anunta a fi una fara reguli si menajamente. Se creeaza impresia ca liderii comunisti ar dori sa puna la zid Opozitia parlamentara pentru neacordarea votului la alegerea sefului statului si s-o desfiinteze politic. Liderii Opozitiei la rindul lor sint in cautarea unei formule care sa-i avantajeze in viitoarele alegeri parlamentare”.

Europa Libera: Dincolo de spontaneitatea primelor reactii, ce invataminte ar putea sau ar trebui sa extraga conducatorii partidului comunistilor din esecul de ieri din Parlament?

Gheorghe Cojocaru
: „Acestea ar fi mai multe, dar, pe scurt, poate ca inainte de toate, comuistii ar trebui sa realizeze ca Opozitia politica este o componenta intrinseca a vietii politice democratice, ca fara o Opozitie puternica, care subscrie la valorile si libertatile fundamentale ale omului, democratia se transforma intr-un element butaforic si ca este in avantajul societatii, dar si al puterii ca aceasta Opozitie sa aiba posibilitatea deplina si neingradita de exprimare si activitate”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG