Linkuri accesibilitate

„Trebuie găsită modalitatea de a tempera tonul, de a reduce resentimentele”


Într-un interviu acordat miercuri , corespondentului Europei Libere, Rob Coalson, fostul şef al misiunii OSCE la Chişinău, Louis O’Neill declară că nu a fost surprins de deznodămîntul votului din parlament.

„Opoziţia a declarat că nu va vota şi a păstrat disciplina de partid” - constată O’Neill. „Acum, Moldova are nevoie de alegeri corecte, libere şi deschise şi mai ales de reconciliere. O modalitatea de a trece peste tensiunile şi amărăciunea care s-au acumulat după evenimentele din 7 aprilie. Un element cheie” – ţine să sublinieze O’Neill – „vor fi listele electorale, atât de contestate în primele alegeri, de opoziţie!”

Liste mai corecte şi complete ar fi în favoarea tuturor, continuă fostul şef al misiunii OSCE şi aici ar putea ajuta un sprijin tehnic din străinătate.

S-au schimbat şi datele jocului electoral odată cu victoria opoziţie în parlament ? O’Neill crede că nu. Totul depinde de măsura în care opoziţia parlamentară si extra-parlamentară o sa ştie să se organizeze. „Comuniştii continuă să aibă cea mai puternică infrastructură”. Interesant de urmărit sunt, în opinia lui O’Neill şi partidele care nu au reuşit să intre în parlament si care acum, ar putea profita de o nouă şansă, reorganizându-se.

Nu numai Louis O’Neill dar cum spune şi el in interviu, mulţi analişti si persoane care se interesează cu adevărat de soarta Moldovei, cred că în acest moment, totul depinde de voinţa de reconciliere. „...trebuie găsită o modalitatea de a tempera tonul, de a reduce nivelul resentimentelor, de a renunţa la cererile maximale si radicale. Fapt este ca există voci diferite şi voci puternice, care toate trebuie să poată fi auzite şi respectate”.

Speranţa este ca viitoarele alegeri să fie percepute de toată lumea drept libere şi corecte astfel ca şi rezultatul lor să fie acceptat drept legitim.
„Dacă alegerile au loc vara, atunci multă lume este plecată şi nu va fi atâta entuziasm pentru vot şi pentru candidaţi, dacă însă alegerile au loc la toamnă, rezultatul ar putea fi diferit”.

Diversitatea de opinii şi aspiraţii, trebuie acceptată, trebuie să i se dea o formă concretă, pledează Louis O’Neill. „Sunt lucruri pentru care am pledat şi eu ca şef de misiune: mai multă transparenţă, mai multă domnie a legii, mai multă dreptate şi independenţă în justiţie, un program de combatere a coruptie, de combatere a torturii, toate sunt importante pentru Moldova şi sper că se vor materializa după noile alegeri” – a declarat Europei Libere Louis O’Neill, fostul şef al misiunii OSCE la Chişinău, intre 2006-2008.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG