Linkuri accesibilitate

Barack Obama în Orientul Mijlociu


Președintele Barack Obama se adresează lumii musulmane
Președintele Barack Obama se adresează lumii musulmane

Agenda diplomatică a președintelui american

Care sînt obiectivele de politică externă ale presedintelui Obama în acest turneu in Orientul Mijlociu?

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama se afla incepind de miercuri, in Orientul Mijlociu. Care este agenda sefului executivului American?
Obiectivul sau principal este sa construiasca o punte intre Statele Unite si lumea araba si cea musulmana. Dar Obama nu se va feri sa vorbeasca si despre chestiunea democratiei sau mai bine zis absentei ei precum si despre situatia drepturilor omului. Dificultatile legate de negocierile de pace din Orientul Mijlociu vor fi si ele abordate.

In contrast cu primirea facuta in Arabia Saudita si apelurile la imbunatatirea raporturilor a fost mesajul lui Osama Bin Laden. Capetenia terorista, de origine saudita a spus intr-un mesaj, preluat de postul de televiziune Al-Jazeera, “Obama si administratia sa au plantat seminte de ura si razbunare impotriva Americii”. Purtatorul de cuvint al Casei Albe, Robert Gibbs a spus ca nu este neasteptat ca Al Qaida sa incerce sa distraga atentia de la vizita istorica a lui Obama. Se stie ca presedintele American se bucura la inceput de mandat, de incredere in lumea araba. Fie si faptul ca fiul unui musulman, care a copilarit in Indonezia—tara cu majoritate musulmana ajunge sa conduca America este datator de sperante in tarile arabe.

Gesturile lui Obama, de la pronuntari, la vizita in Turcia si discursul de azi din Egipt, adresat direct lumii musulmane nu au trecut neobservate. Unii observatori cred insa ca stacheta asteptarilor este ridicata in cazul lui Obama pina la inaltimi greu de atins. Ei constata ca noua administratie americana incearca sa adopte o pozitie echilibrata in Orientul Mijlociu, dar ca nu a fost inca pusa in situatia de a lua decizii nepopulare. Or, atunci se va vedea cit rezista aceasta popularitate initiala.

Deocamdata insa, avindu-l pe Obama in frunte, America are sansa de a recistiga increderea maselor arabe si odata cu asta, de a putea juca rolul de mediator eficace, in Orientul Mijlociu. Dar este foarte greu de anticipat daca eforturile administratiei democrate vor fi incununate de succes. Turneul diplomatic al presedintelui, care include patru tari – dintre care doua arabe -- in sase zile, este un test urias in incercarea de a tine o promisiune de campanie si anume de a imbunatati imaginea Americii in lume. In Europa demersul a fost incununat de succes. Lumea araba este insa un loc mai complicat, nu in ultima masura si pentru ca Obama este oaspetele unor regimuri, care nu sint agreate de propriile populatii.
XS
SM
MD
LG