Linkuri accesibilitate

Orhei: ajutoare alimentare de la UNICEF și guvern


17 mii de familii sărace şi femei însărcinate din R. Moldova vor primi în următoarele şase luni ajutoare alimentare de la UNICEF şi Guvern, prin proiectul “Servicii de Sănătate şi Asistenţă Socială”, dintr-un grant de 2 mln. dolari, oferit de Banca Mondială, ca răspuns la Criza Alimentară Globală.

Primele ajutoare au fost distribuite la sute de familii de la Orhei, care au ridicat pachete alimentare cu hrişcă, orez, crupe de grâu, ulei, conserve şi pireuri de carne pentru copii: ”Sărăcia e tare mare şi primim pentru copil pe lună numai 150 de lei. Ne ajunge de săpun şi praf de spălat. Suntem nevoiţi să economisim. Nu ne permitem să mîncăm salam, carne, să dăm la copii sucuri, căşuri mai bune că nu avem destui bani. Mîncăm ce dă Dumnezeu. Trăim cu lumînarea şi candela, ca pe timpuri.”

Ajutoare la Orhei
Printre oamenii veniţi după ajutoare este şi Constantin Anghel, trecut de 50 de ani. El zice că pînă toamna trecută şi-a fi întreţinut familia, lucrînd pe un şantier din Cehia: ”duceam familia în spate, mai ungeam maţul cum se spune, dar acum aşteptăm.”
Asistenta socială din satul Ciocîlteni, Solomonia Cîrlan susţine că în ultima vreme, urmare a crizei globale, tot mai multe familii ar fi şi mai mult pauperizate: ”Chiar după numărul de cereri de ajutor social ne dăm seama că sărăcia creşte. S-a întors acasă lumea de peste hotare, mai ales cei care lucrau la Moscova. Pînă şi la Primărie, angajaţii nu şi-au ridicat salariile de două luni, că toţi banii s-au cheltuit pe reparaţia grădiniţei. E greu.”

Cum au fost selectaţi beneficiarii? am aflat de la Svetlana Ştefăneț, coordonatoare de programe la UNICEF, organizaţia care împreună cu Guvernul, distribuie ajutoarele alimentare în R. Moldova: ”era neapărat nevoie să fie prezent un criteriul medical şi unul social. Femeile gravide cu anemie pronunţată sau moderată, cu HIV/SIDA, cu tuberculoză, etc., copii cu malnutriţie, care întîrzie în dezvoltarea fizică, iar criteriul social s-a axat mai mult pe mamele singure, familiile cu trei sau mai mulţi copii sau familiile cu venituri de 500 de lei pe cap de membru de familie.“
Fiecare beneficiar va primi, în total, cîte trei pachete alimentare pe perioada a şase luni. Viceministrul sănătăţii, Boris Golovin: “mai ales la sate avem încă copii care suferă de malnutriţie şi consider că acest ajutor e binevenit. “
După ce şi-au ridicat pachete alimentare, mai mulţi locuitori de la Orhei au sugerat autorităţilor că mai bine le-ar oferi locuri de muncă, decît pomene pe banii donatorilor străini.





XS
SM
MD
LG