Linkuri accesibilitate

Lipsa unui dialog onest, civilizat a condus la alegeri anticipate


Opinii ale analiștilor politici

Comentatorul politic, Oleg Cristal consideră că comportamentul de astăzi al opoziţiei este un efect „al sindromului 4 aprilie”, opoziţiei fiindu-i frică să nu cadă în capcana în care au fost prinse Partidul Popular Creştin Democrat şi Partidul Democrat, care în 2005 au votat pentru un preşedinte comunist.

Referindu-se la alegerile anticipate, Oleg Cristal spune că în cazul în care scrutinul parlamentar va avea loc în vară, o problemă ar fi absenteismul. „Această perioadă este una estivală pentru moldoveni. Foarte mulţi cetăţeni activi pleacă la odihnă peste hotare. Mulţi tineri pleacă la muncă peste hotare pentru a obţine bani de a achita contractele de studii, locurile în cămin sau gazda. Avem experienţa din 2005 când au fost organizate trei scrutine în municipiul Chişinău, toate trei eşuând din cauza redusă la vot. ”

Analistul politic, Anatol Golea e de părere că mai mulţi deputaţi din opoziţie ar fi dorit să participe la votarea preşedintelui R. Moldova pentru a exclude alegerile anticipate. Prin comportamentul său, Partidul Comuniştilor nu a acordat posibilitatea opoziţiei de a negocia civilizat şi a participa la alegerea preşedintelui: „Dacă Partidul Comuniştilor dorea în realitate un dialog civilizat, onest şi corect şi era gata să-şi asume anumite obligaţiuni, atunci nu se tergiversa până la infinit, până în ultimul moment, când era posibilă alegerea preşedinteului, ci se iniţia un dialog de la bun început şi eu sunt convins că era posibil de a găsi o candidatură pentru postul de preşedinte al ţării, o candidatură cât de cât neutră, disponibilă de a fi, aşa cum prevede Constituţia – un mediator între forţele politice, o punte de legătură între Guvern şi Parlament, într-un cuvânt un preşedinte al cetăţenilor, nu doar un membru de partid.”

Mai mulţi lideri ai partidelor extra-parlamentare nu exclud faptul că vor participa pe o listă comună la alegerile anticipate. Solicitat de Europa Liberă, ex-premierul Vasile Tarlev, preşedintele Uniunii Centriste a declarat că a discutat deja cu mai multe partide, printre care Partidul Social Democrat şi Partidul Democrat. În ceea ce priveste organizarea acestor alegeri anticipate, Vasile Tarlev a spus: „Noi salutăm evenimentul de astăzi şi considerăm că alegerile anticipate vor duce la o stabilitate în societatea şi în dezvoltarea statului. Noi suntem predispuşi să participăm în alegerile anticipate. Cât ţine de coaliţie – noi demult lucrăm asupra acestei probleme şi într-un format neformal. Astăzi este prematur de a vorbi de bloc electoral pentru că acestea nu sunt permise de lege. Însă participarea în cadrul unei liste sau unificarea partidelor de centru este posibilă.”

Potrivit şefului statului în exerciţiu, la următoarea şedinţă a Parlamentului din 10 iunie, va fi anunţată data alegerilor parlamentare anticipate.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG