Linkuri accesibilitate

Parlamentarii înclină spre continuitatea guvernului


Deficit de cadre la comuniști și ordonanțe de urgență. Salariile și pensiile sînt prioritatea nr. 1

Pana pe data de 10 iunie, doamna Greceanii are sarcina de a forma noul executiv si a propune un program de guvernare. Zinaida Greceanii sustine ca nu va face modificari in cabinetul de ministri pentru ca nu este timp pentru experimente. "Nu este necesar ca sa fie modificata esential structura Cabinetului de ministri, din considerentul ca este nevoie de mai mult timp pentru ca un ministru sa se ajusteze la noul loc de munca". "Drept prioritare in aceasta perioada va ramane achitarea la timp a pensiilor si a salariilor, in pofida repercusiunilor crizei economico-financiare mondiale", a declarat Greceanii.

Presedintele legislativului Vladimir Voronin declarase, anterior, ca Marian Lupu ar fi o candidatura formidabila pentru functia de prim-ministru. Astazi Marian Lupu a reconfirmat ceea ce declarase anterior Europei Libere. ”In interviul cu “Europa Libera” de saptamana trecuta am facut o referinta directa ca in conditiile in care ajungem la anticipate este chiar indicat ca acest cabinet de ministri sa-si continuie activitatea. Este si logic. Nu are dreptul sa plece si pe motive de responsabilitate si pe motive de profesionalism. Si asta pentru ca un nou guvern, cat de bun nu ar fi, are nevoie de doua-trei luni pentru a patrunde in esenta lucrurilor. Si pentru a deveni un executive functional”, a mai spus Marian Lupu.

Nu are sens sa vina alt guvern pentru doua luni de zile, a spus si Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal. ”Intr-adevar, nu are sens sa fie un alt guvern. Si anume el ar trebui sa gaseasca solutia pentru a depasi criza social-economica pe care ei au si aprofundat-o. Pe parcursul interimatului ministrii vor face exact ceea ce vor dori comunistii.”

Referindu-se la candidatura Zinaidei Greceanîi la functia de prim-ministru, Vlad Filat a spus ca a fost o decizie previzibila. PLDM nu va vota acest Cabinet de ministri. “Guvernul este prins in a administra procesul si pe de alta parte de a raspunde cerintelor partidului communist. Partid care are cerinte tot mai exagerate pentru a obtine un scor electoral. Deci, vor utilize resursa administrativa la cote maxime”, a mai declarat Vlad Filat.

Liderul AMN Serafim Urecheanu a spus ca in Guvern e nevoi de persoane care ar avea curajul sa ia decizii ferme. “In guvern ar trebui sa fie oameni care nu ar pleca urechea la dictatura lui Voronin. Trebuie niste oameni dinamici, care ar pute lua decizii ferme. Sarmana Zina, ba primar general, ba prim-ministru, ba presedinte de tara – aceasta demonstreaza deficitul cronic de cadre la comunisti”, a declarat Urecheanu

Totodata, prim-vicepresedintele legislativului, Vadimir Turcanu a declarat ca va cere Parlamentului sa acorde urmatorului executiv imputerniciri suplimentare. Printre acestea s-ar numara si posibilitatea de a emite ordonante de urgenta care sa aiba valoarea unui act legislativ.
Previous Next

XS
SM
MD
LG