Linkuri accesibilitate

Perspective afro-asiatice


Guvernanţii autohtoni încearcă de la o vreme să convingă cu tot dinadinsul oficialităţile europene că şi moldovenii merită să cutreiere fără vize bătrînul continent. “Moldova e o parte a Europei!” declară cu nedisimulată mîndrie conducătorii de la Chişinău. Bineînţeles că, din punct de vedere geografic, Moldova e în Europa. Totuşi, mă tem că vom avea încă multă vreme nevoie de vize şi nu numai de ele.

Iată, bunăoară, Ministerul Afacerilor Externe al Cehiei a declarat că, din 1 iunie, cetăţenii Moldovei vor putea să obţină vize pentru o perioadă mai mare de 3 luni doar prezentînd certificate medicale care confirmă faptul că ei, cetăţenii R. Moldova, nu sînt bolnavi de tuberculoză, sifilis şi SIDA. La fel vor trebui să procedeze şi doritorii de a veni în Cehia din alte cîteva ţări: Ucraina, Turkmenistan, Tadjikistan, Kenia, Nigeria, Pakistan, Mongolia, Kongo şi Vietnam.

Ce vreau să zic? Există o discrepanţă, probabil, între ceea ce credem noi că sîntem şi felul în care sîntem văzuţi. Dar şi mai îngrijorător e faptul că felul în care sîntem văzuţi ar putea să aibă legătură cu starea reală a lucrurilor. Căci Ministerul de Externe al Cehiei şi-a motivat decizia invocînd statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Nu zic că trebuie să fim copleşiţi de deznădejde. Dar nici superoptimişti nu e cazul să fim. Şi din cînd în cînd n-ar strica să ne privim cu ochii altora.
Guvernanţii ne vorbesc pînă la saţietate despre perspectivele europene ale Moldovei. Ţînînd cont însă de compania în care “ne-a repartizat” Ministerul de Externe al Cehiei, perspectivele noastre sînt deocamdată mai degrabă africane sau asiatice.
XS
SM
MD
LG