Linkuri accesibilitate

Invazia automobilelor


Faptul că oraşul Chişinău nu mai poate înghiţi miile de automobile aduse de aiurea devine tot mai evident. Ambuteiajele sînt de la o vreme o normă. Cine dintre chişinăuieni n-a pierdut timpul în maxi-taxi-urile încremenite în ambuteiaje?

Ştiu oare guvernanţii care au redirecţionat maxi-taxi-urile pe strada Columna că circulaţia pe această stradă e paralizată temeinic în fiecare zi? Am impresia uneori că circulaţia pe străzile capitalei e lăsată în voia sorţii. Probabil, edilii nu prea ştiu ce să facă cu torentul de automobile care devine din ce în ce mai ameninţător. Nu tu străzi lărgite, nu tu parcări încăpătoare şi amenajate ca lumea.

Însă situaţia critică de acum ar putea să ne pară în curînd floare la ureche. E posibil să vină zile şi mai grele. Şi asta pentru că Noul Cod Contravenţional îşi propune să lupte cu parcările neautorizate. Toţi cei care îşi parchează maşinile în locuri neadecvate vor fi acum pedepsiţi cu severitate. Şi ce se va întîmpla dacă toate maşinile vor părăsi locurile neadecvate, în care nu e voie să stai? În mod aproape cert, oraşul se va transforma într-un imens ambuteiaj. În condiţiile în care maşinile parcate neregulamentar nu au unde să se retragă, amenzile plănuite pot provoca un haos. Nu cumva punem din nou carul înaintea boilor?

Pe de altă parte, nu se poate realiza irealizabilul, adică nu se pot muta toate maşinile în locuri special amenajate din simplul motiv că sînt prea multe maşini. Aşa că, sînt convins, curtea blocului meu, care aciuează deja cîţiva ani zeci de limuzine impozante, va rămîne încă multă vreme parcare neautorizată.
XS
SM
MD
LG