Linkuri accesibilitate

Romgaz-Gazprom au semnat memorandum secret


Aleksandr Medvedev, Gazprom
Aleksandr Medvedev, Gazprom

Va scăpa România de intermediari la importul de gaze naturale?

“Romgaz si Gazprom vor avea o relatie directa si de lunga durata” a declarat astazi intr-o confrerinta de presa ministrul roman al economiei, Adrian Videanu. Dupa vizita pe care a facut-o la Moscova intre 20 si 21 mai, oficialul roman a anuntat intr-un fel de crescendo rezultatele vizitei sale, suprapunindu-se in citeva episoade peste declaratiile mai putin prietenoase facute de presedintele Traian Basescu la adresa Rusiei. Probabil este o strategie intre cei doi, fiindca Adrian Videanu a fost promovat in echipa de conducere a Partidului Democrat Liberal, de actualul presedinte al Romaniei.

In orice caz ministrul roman al economiei a explicat astazi felul in care va functiuna societatea mixta pe care o vor forma Romgaz-Gazprom, cele doua companii nationale din Romania si Rusia. Adrian Videanu a declarat ca a semnat deja primul acord de dupa 1989 de colaborare directa intre Romgaz si Gazprom si ca acest document deschide calea tuturor posbilitatilor de colaborare intre cele doua parti. Aceasta societate mixta va fi infiintata la toamna cu participare egala: 50 la suta Romgaz si 50 la suta Gazprom si va functiona atit in ceea ce priveste depozitarea gazelor in Romania, dezvoltind o capacitate de inmagazinare de 5-6 miliarde de metri cubi de gaze, cit si in investitii comune.

Ministrul roman al economiei crede ca memorandumul semnat la Moscova s-ar putea transforma intr-o colaborare de 30 de ani, dar nu vrea sa dea publicitatii documentul fiindca este secret. Totusi contractele energetice pe care le va semna Romania vor declansa un nou scandal, daca vor fi ascunse. Exista deja un precedent: cel al privatizarii Petrom cu OMV, cea mai mare companie petroliera din Europa Centrala, pe baza unui contract cu clauze secrete, prin care guvernul socialist a facut cadou in 2004 la privatizare si resursele nationaele, nu doar intreprinderile, rafinariile si statiile de distributie.

Adrian Videanu, ministrul roman al economiei, argumenteaza proiectul pe termen lung cu Rusia prin “ideea aducerii cit mai aproape de consumatorul european a gazelor rusesti pe timp de vara cind sint ieftine si valorificarea lor impreuna pe timpul iernii. Chiar si Romgaz poate importa direct gaze de la Gazprom a spus oficialul roman, desi acum o saptamina vicepresedintele companiei rusesti, Alexander Medvedev a declarat ca nu exista nici un fel de motive care sa duca la inlaturarea firmelor intermediare din relatia Rusia-Romania.
XS
SM
MD
LG