Linkuri accesibilitate

Protecția copiilor este importantă pentru viitorul Moldovei


Alexandra Yuster
Alexandra Yuster

Interviu cu Alexandra Yuster, reprezentanta UNICEF la Chișinău

Europa Liberă: Care sunt punctele cele mai vulnerabile privind situaţia copiilor din Moldova?

Alexandra Yuster
: Se atestă multe progrese în Moldova. În primul rînd o legislaţie foarte bună, însă multe din prevederi nu sunt aplicate pentru că nu există mecanisme. Totodată, există probleme de inegalitate a copiilor din familiile sărace, care nu au acces la sănătate şi la educaţie. Iar cea mai gravă problemă pentru Moldova este cea a copiilor cu disabilitati. A existat un sistem vechi care a incurajat plasarea în instituţii rezidenţiale. În Moldova jumătate din aceşti copii trăiesc în instituţii rezidenţiale. Copiii cu dezabilităţi nu trebuie marginalizaţi. Ei au dreptul să meargă la şcoală, să trăiască intr-o familie şi să se dezvolte.

Europa Liberă: Reforma dezinstituţionalizării lansată la iniţiativa UNICEF şi sprijinită financiar la început de UE, credeţi că va mai avea rezultatul scontat, odată ce a fost lăsată în grija Guvernului fără ajutor financiar extern?

Alexandra Yuster
: UNICEF ajută Guvernul sa dezvolte servicii comunitare, de alternativă. Familiile trebuie să simtă mai puţin necesitatea de plasare a copiilor în instituţii, trebuie să formeze comitete la nivel local care să discute daca un copil trebuie plasat sau ba în instituţii rezidenţiale.Oamenii nu realizează că fiecare copil se simte mai bine în familie. Noi ajutăm ca ei să înveţe. Noi vrem ca aceste comunităţi să funcţioneze. Sunt necesare servicii care să aibă grijă de copii şi cred că Moldova se miscă în direcţia pozitivă. Sunt progrese şi am încredere că mulţi copii nu vor fi insitutionalizaţi.

Europa Liberă: Care sunt cele mai importante proiecte UNICEF în sprijinul protecţiei copiilor din Moldova?

Alexandra Yuster: Avem în educaţie un proiect important, şcoala prietena copilului. Elevii sunt implicaţi în discuţii ca să înveţe mai bine. Ei sunt învăţaţi să se exprime liber. Deşi profesorii din Moldova sunt minunaţi, unii mai recurg la metode vechi, alţii dimpotrivă au cunoscut tehnici moderne de educaţie, pe care le aplică cu succes. Trebuie să îi deprindem pe toţi să renunţe la mentalitatea moştenită din vechiul sistem de educaţie. Serviciile interne de educaţie trebuie schimbate, trebuie interzisă violenţa împrotiva copiilor. Avem proiecte şi în sănătate. În Moldova rata mortalităţii infantile este mai joasă decît în alte ţări cu aceleaşi venituri. UNICEF a ajutat Ministerul Sanatatii să implice personalul medical într-un sistem al mangamentului integrat de sănătate al copiilor. Asta a ajutat la identificarea complexă a maladiilor. Programul s-a extins anul acesta si in regiunea transnsitreană. UNICEF sprijină luarea de măsuri eficiente care pot fi aplicate cu succes şi pot avea efect la nivel naţional. Acesta este cazul unui alt program naţional şi al sprijinului oferit de UNICEF pentru eliminarea tulburărilor prin deficit de iod. Nu toată sarea din Moldova este iodată şi dorim o schimbare în următorii ani. Sperăm că Moldova se va conforma standardelor europene.

Europa Liberă
: De mai mulţi ani se vorbeşte despre impactul emigrării părinţilor asupra copiilor. Ar ajuta o Strategie Naţională la protecţia acestor copii?

Alexandra Yuster: Consider că migratia este o problema complexă. Cu siguranţă sunt necesare mecanisme de protecţie a acestor copii şi ar trebui de încurajat comunicarea lor cu parinţii. Copiii nu trebuie să simtă că trăiesc izolaţi de familie. Este mai greu acum, pe timp de criză economică globală, să fie aplicate strategii noi. Dar măsuri sunt necesare, întrucît orice copil care e lipsit de mîncare, de îngrijire, abandonează şcoala, experimentează violenţa. Asta se poate întîmpla din cauza crizei. Părinţii riscă să îşi piardă locurile de muncă, să aibă salarii mai mici. Din acest motiv UNICEF va monitoriza ca acţiunile Guvernului să nu afecteze copiii. Protejarea copiilor este importantă pentru viitorul Moldovei. Şi vrem ca toate eforturile autorităţilor moldovene să fie orientate într-o perioadă atît de dificilă anume întru protecţia copiilor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG