Linkuri accesibilitate

Piedici in calea inchiderii centrului de detentie de la Guantanamo


Presedintele Barack Obama
Presedintele Barack Obama

Congresul american cere Administratiei Obama explicatii

Presedintele Obama a dispus inchiderea centrului de detentie pentru suspecti de terorism de la Guantanamo. Dar ce urmeaza sa se intimple cu detinutii? Barack Obama ar vrea ca tari europene sa preia circa 50 de detinuti. Doar ca acestea nu sint de acord decit daca si Statele Unite vor face acelasi lucru. Numai ca in Congresul American exista opozitie serioasa la perspectiva ca detinuti sa fie mutati pe teritoriul tarii, de la baza americana din Guantanamo, Cuba.

Oficialitati europene sustin ca administratia Obama ar fi comunicat initial ca anumiti detinuti, care nu prezinta pericol pentru securitatea nationala vor fi eliberati in Statele Unite, in timp ce altii vor fi deferiti unor tribunale americane. Dar aceste angajamente au fost formulate inainte ca lideri democrati si republicani din Congres sa-si declare opozitia. Recent, Congresul a refuzat sa aprobe 80 de milioane de dolari pentru inchiderea centrului de la Guantanamo, pina cind administratia nu spune ce va face cu cei 240 de detinuti.

Saptamina trecuta, presedintele Obama a spus ca unii vor fi judecati in tribunale civile, altii in curti militare si o alta categorie mentinuta in detentie preventiva. Dar nu a precizat unde. Obama a mai aratat ca 21 ar putea fi eliberati in baza deciziilor unor tribunale americane si ca circa 50 pot fi transferati pentru hotare, fara sa pericliteze siguranta nationala. Citeva tari europene, intre care Spania, Italia, Belgia, Elvetia si Portugalia au acceptat initial sa primeasca detinuti. Acordurile ca atare intirzie insa sa apara. Pina acum, de cind Barack Obama a preluat presedintia, doar Marea Britanie si Franta au primit cite un detinut fiecare.

Autoritatile americane au crezut de exemplu ca una dintre categoriile in legatura cu care nu vor avea probleme este cea a Uighurilor, membrii ai unei etnii musulmane din China. La Guantanamo sint 17 detinuti uighuri, capturati in Afganistan dupa atentatele teroriste din 2001. Un judecator federal a decis in octombrie anul trecut ca detinutii respectivi nu prezinta nici pericol si pot fi eliberati. Administratia ar fi dorit sa trimita citiva in statul Virginia. Doar ca, unul dintre proeminentii deputati republicani de acolo, Frank Wolf nu este de acord. Acesta cere administratiei sa faca publice toate informatiile legate de capturarea suspectilor, pentru ca Congresul si in cele din urma cetatenii din Virginia, sa poata evalua decizia de a-i elibera. Wolf acuza administratia ca doreste sa faca o demonstratie rapida europenilor ca detinuti sint acceptati in Statele Unite pentru a-i indemna sa procedeze la fel.

XS
SM
MD
LG