Linkuri accesibilitate

Alegerea presedintelui pe 3 iunie - o aminare motivata religios de PCRM


Pozitii ireconciliabile: Serafim Urechean, Vladimir Voronin
Pozitii ireconciliabile: Serafim Urechean, Vladimir Voronin

Motivul real pare mai degraba sa fie lipsa "votului blestemat" pentru alegerea candidatului comunist

"Este o mare sarbatoare crestina. Nu e o zi potrivita pentru discutii majore", a spus sefa fractiunii PCRM, Maria Postoico in deschiderea sedintei Parlamentului. Asa dar s-a gasit un motiv menit sa „umanizeze” fata Partidului Comunistilor, liderul caruia Vladimir Voronin a venit la sedinta legislativului chiar dupa liturghie.

Dar oare ce nu fac comunistii in ochii batranilor creduli si credinciosi pentru a-si atinge scopul. Comunistii moldoveni, descendenti ideologici ai celor care au distrus locasele sfinte in perioadaa sovietica, au decis sa amane sedinta de astazi pentru data de 3 iunie, invocind „Ispasul ".

Liderul fractiunii liberale Mihai Ghimpu are alta explicatie. „Comunistii sunt in agonie si sunt in continuare in cautarea votului care le-ar permite sa aleaga un presedinte comunist”. Ghimpu s-a aratat convins ca PCRM nu va gasi „votul de aur” in randurile celor trei formatiuni liberale de opozitie. „Opozitia ramane unita”, a spus Ghimpu.

PCRM a amanat sedinta de frica, dar nu frica de Dumnezeu , spune liderul fractiunii liberal-democrate Vlad Filat. „Avand in vedere si situatia de astazi, PLDM nu se va lansa in discutii, in dialoguri sterile cu PCRM. Acestea nu vor fi in masura sa schimbe esenta comunistilor”, a declarat Vlad Filat. „Ei raman in continuare cei care au fraudat alegerile, cei care au provocat la 7 aprilie devastarea Parlamentului si a Presedintiei, cei care dupa 7 aprilie au incalcat flagrant drepturile si libertatile cetatenesti, prin arestari ilegale si maltratari”, a precizat liderul PLDM. „Recomandam PCRM si personal lui Vladimir Voronin sa dea dovada de curaj politic, sa se conformeze situatiei si sa accepte ca numai alegeri parlamentare anticipate, libere si corecte, ar putea rezolva criza profunda din Moldova, inclusiv cea politica, economica si morala”, a mai spus Vlad Filat.

Si presedintele fractiunii AMN Serafim Urechean ramane ferm pe pozitii, afirmand ca in prezent comunistii sunt vulnerabili. ‘Comunistii s-au speriat, as spune ca de moarte. Vom vedea care vor fi miscarile lor haotice in urmatoarele zile. Declaratiile lui Voronin si ale lui Tkaciuc, precum ca ei au acel “vot blestemat”, s-a demonstrat ca nu-l au. Si de frica au anulat sedinta".

Referitor la opozitie si alegeri parlamentare anticipate, presedintele parlamentului Vladimir Voronin avea sa spuna urmatoarele. „Opozitia doreste sa devina kamikaze, dar sa faca acest lucru cu mainile noastre. Ei vor ca noi sa-i impingem la anticipate si nu invers. Dar noi nu dorim categoric alte alegeri, decat peste patru ani”, a reiterat dupa sedinta Parlamentului din 28 mai, presedintele in exercitiu Vladimir Voronin.

Si tot Voronin a precizat ca fractiunea PCRM nu-si schimba candidatura pentru functia de sef al statului: ”Noi am propus candidaturi destul de bune, cred ca o candidatura mai buna nu poate propune nimeni. Poate cineva se vede personal presedinte, dar astfel de tapi apar intotdeauna”, a mai spus Voronin.

Sa precizam ca prelungirea sedintei speciale a Parlamentulsui va avea loc la 3 iunie, de praznicul Sfintilor Imparati Constantin si Elena. Comunittii nu au facut decit sa tergiverseze situatia cu o saptamana este parerea opozitiei, care insista ca si atunci nu vor vota candidature propusa de PCRM pentru functia de presedinte al tarii.
XS
SM
MD
LG