Linkuri accesibilitate

Chișinăul: mirositoarea Stație de epurare a apei


Locuitorii municipiului Chisinau vor fi nevoiti sa suporte si in vara acestui an mirosul neplacut al deseurilor emanat de statia de epurare a apei din capitala. Proiectul de modernizare a statiei, propus vara trecuta de primarul capitalei nu a fost realizat nici pana acum din cauza lipsurilor financiare. Cei implicati in procesul de modernizare a statiei spera totusi sa rezolve problema mirosului urit pana la sfarsitul verii viitoare. Locuitorii municipiului Chisinau considera in acelasi timp ca o colaborare intre autoritatile centrale si cele locale ar fi permis redresarea mai grabnica a crizei.

Subiectul legat de inlaturarea mirosului neplacut de pe strazile municipiului Chisinau a revenit in atentia opiniei publice inca la sfarsitul verii trecute. Primarul capitalei, Dorin Chirtoaca a propus atunci procurarea si activarea unor tehnologii de stocare si prelucrare a namolului urat mirositor. Solutia urma sa fie una temporara, pana la constructia unei noi statii de epurare. Namolul, insa, ramane si acum depozitat pe platformele din preajma statiei de epurare fiind expus la soare. Primarul Dorin Chirtoaca explica de ce proiectul de modernizare a statiei de epurare a apei nu a fost pus in aplicare pana in vara anului curent: „Cu bugetul anului 2009 s-a intarziat foarte mult. CMC a aprobat bugetul abia in februarie. Si asta a fost primul pas, pentru ca dupa aprobarea bugetului in ansamblu, urmau sa fie aprobate surse financiare pentru fiecare subdiviziune in parte”.

Aprobrea intarziata a bugetului muncipal pentru 2009 nu are nimic in comun cu renovarea statiei de epurare a apei din Chisinau, spun reprezentantii fractiunii comuniste care detin majoritatea in CMC. Consilierul Valerii Pavlov e de parere ca pentru depasirea crizei e nevoie de investitii masive, dar si de conlucrarea autoritatilor locale cu cele centrale: „Fara doar si poate, trebuie sa colaboreze, pentru ca orasul nu poate face fata de unul singur unor proiecte in valoare de sute de milioane de euro. Nici investitorii nu se implica, daca autoritatile centrale nu conlucreaza cu cele locale. Primarul insa nu vrea colaborare”.

L-am intrebat pe Dorin Chirtoaca daca primaria de Chisinau a solicitat ajutorul guvernului la implementarea proiectului de modernizare a statiei de epurare. „Autoritatile centrale prin reprezentantii sai nu o data au tot dat startul si au apasat butoane de reconstructie a statiei de epurare si au facut acest lucru la modul populist pentru ca nu erau nici surse financiare si nu era nici un proiect finalizat de reconstructie a statiei de epurare”.

Ministerul ecologiei si resurselor naturale sustine ca problema statiei de epurare e de competenta autoritatilor locale. Nicu Vrednic, consultant al serviciului relatii publice de la ministerul ecologiei: „In conformitate cu legislatia in vigoare, canalizarea si epurarea apelor uzate si fluviale, constituie totalitatea activitatilor si lucrarilor efectuate in scopul colectarii, transportarii, epurarii si evacuarii apelor uzate intr-un receptor natural. Deci acest serviciu public de gospodarire comunala urmeaza sa asigure functionarea sistemului de canalizare si de epurare si evacuare a apelor uzate”.

In opinia mai multor chisinauieni abordati in strada, lipsa de conlucrare a autoritatilor centrale cu cele locale impiedica depasirea crizei de la statia de epurare. „Neaparat sa colaboreze si guvernul trebuie sa se implice mai mult, deoarece primaria nu are capacitati depline de a rezolva in special probleme financiare”... „Eu cred ca in primul rand e problema puterii locale. Daca primaria nu poate rezolva aceasta intrebare, atunci trebuie sa se implice puterea centrala”... „Probabil toti trebuie sa rezolve aceasta problema. Mirosul este insuportabil”.

Realizarea proiectului de modernizare a statiei de epurare a apei din municipiul Chisinau urmeaza sa inceapa la sfarsitul verii. Acest lucru a fost convenit intre gestionarul statiei, Societatea Apa-Canal Chisinau si o companie olandeza care va efectua lucrarile de renovare. Apa-Canal a transferat catre companie jumatate din suma de 9 milioane de lei necesara intregului proces de modernizare. Autoritatile locale promit ca la un an de la derularea proiectului, mirosul urat din municipiul Chisinau va incepe sa dispara, ceea ce inseamna ca inlaturarea completa a acestuia va fi posibila doar catre vara lui 2011.
Previous Next

XS
SM
MD
LG