Linkuri accesibilitate

Balanța diplomatică și președintele Băsescu


Relația cu Rusia discutată de presa bucureșteană

Discursul presedintelui Traian Basescu la deschiderea Forumului economic Rusia-Uniunea Europeana este prezentat si comentat in presa de azi, nu fara legatura cu Republica Moldova. Romania libera il analizeaza cerand opinii ale specialistilor, pentru a confirma impresia ca seful statului roman a schimbat tonul fata de Moscova si si-a regasit “balanta diplomatica”. Cei mai multi gasesc ca este o repozitionare binevenita, pentru ca proiectul ruso-italian al conductei de gaz South Stream merge inainte cu sau fara Romania (este parerea analistului economic Aurelian Dochia). Dar mai ales pentru ca – il citam pe istoricul Armand Gosu – “Romania pare sa-si fi dat seama ca toate statele si-au impartit conductele de gaz si toate trec pe langa noi”.

Comentariul lui Ovidiu Pecican, de asemenea din Romania libera, critica insa aspru pe responsabilii cu politica externa ai Romaniei, implicit si pe seful statului. Dovada diplomatiei de proasta calitate ar fi relatiile tulburi ale Romaniei cu tarile vecine (si sunt enumerate subiecte dificile in relatia cu Ungaria, Serbia, Ucraina). Relatia cu Moldova ar fi afectata grav, in ultima vreme, de lipsa de reactie oficiala a Externelor de la Bucuresti fata de acuzatiile lui Vladimir Voronin si, pe de alta parte, de o abordare neclara, situata undeva intre discurs public romantic-national si indolenta.

Ministrul roman de externe, Cristian Diaconescu, nu vede nici o lipsa de reactie a diplomatiei romane, cata vreme nici de la Moscova, nici de la Chisinau acuzatiile nu au venit pe cai diplomatice. “La nivel oficial nu exista nici un fel de adresare negativa la adresa Romaniei “ – precizeaza domnia sa intr-un interviu acordat in exclusivitate cotidianului Ziua. Un comentator de la Ziua speculeaza insa astazi foarte mult pe marginea discursului de la Forumul economic. In lectura lui George Scarlat, pe care o rezum, mesajul transmis Rusiei de presedintele Traian Basescu ar fi ca Romania va participa la South Stream si ar admite tacit ca Transnistria va reveni la un moment dat Rusiei. Pretul acestei perspective – disparitia de la putere a actualului regim de la Chisinau si, poate, reunificarea Moldovei cu Romania.
XS
SM
MD
LG