Linkuri accesibilitate

Rusia: bătălia oligarhilor cu criza


Averi ce se topesc, averi ce sporesc

Averile multor oligarchi ruşi se topesc la fel de repede de cum au apărut. Desigur, nu vorbim de oameni de afaceri nevoiţi, peste noapte, să ceara ajutor social. Dar ajutor de la stat au cerut, la începutul acestui an, precum si credite impunătoare de la bănci ruseşti si străine, și care trebuie plătite acum sau restructurate.

OLEG DERIPASKA era cel mai bogat om din Rusia in 2008, potrivit revistei FORBES, cu o avere estimată la aproape 30 de miliarde de dolari. Afacerile lui Deripaska sunt in aluminiu, construcţii şi construcţii de maşini, toate branşe lovite din plin de criza economica. Astăzi, Deriparska a pierdut circa 25 de miliarde de dolari, potrivit agenției Reuter care precizează că, în acest moment, toată lumea financiară urmăreşte cu atenţie negocierile duse de Deripaska cu un consortiu de bănci străine, pentru re-eşalonarea unui credit de 7,3 miliarde de dolari. Negocierile sunt văzute ca un indiciu al „sănătăţii financiare” a marilor oligarhi ruşi.

Deripaska se bucură în continuare de sprijinul statului, remarcă agenţia Reuter. Premierul Putin a salutat o viitoare colaborare intre firma rusă de automobile GAZ, deţinută de Deripaska si firma canadiana Magna – o colaborare care depinde însă de succesul firmei canadiene în a prelua o alta firma falimentară de renume: OPEL. În această tranzacţie, un rol cheie îl joacă cea mai mare bancă de stat din Rusia, Sberbank, care vrea sa cumpere o parte din OPEL, finanţind parţial tranzacţia firmei canadiene Magna. Concurentul direct al firmei Magna in afacerea Opel este concernul italian Fiat iar o decizie finala ar putea veni în această seară.

SHALVA CHIGIRINSKY. Magnat al petrolului si mare investitor în afaceri imobiliare, Chigirinsky a pierdut în ultimul an 2 miliarde din averea sa, estimata la 2,5 miliarde de dolari. Pierderi provocate de prăbuşirea pieţei imobiliare din Rusia. Pentru a-şi asigura parte din credite, a fost obligat să-şi ipotecheze actiunile în firma petroliere Sibir. Numai ca principalul sau creditor, banca de stat Sberbank insistă în schimbarea acţionarilor de la Sibir. Între timp se pare că Chigirinsky a fugit din Rusia.

Nici cvartetului de la TNK-BP nu-i merge foarte bine în aceste zile, arată agenţie Reuter. Nu atât pentru că ar fi pierdut sume fabuloase; problema este mai degrabă incapacitatea celor patru de a găsi un nou director al companiei după ce la sfârşitul anului trecut au forţat plecarea directorului general britanic. BP l-ar vrea la conducerea concernului pe un apropiat al miliardarului Vladimir Potaninin; partenerii ruși în preferă pe Viktor Vekselber, proprietarul băncii Alpha şi membru in cvartetul rus de la TNK-BP.

Mult mai bine le merge unor magnaţi ai petrolului, cum sunt Vagit Alekperov de la Lukoil şi Vladimit Bogdanov de la Surgut. În aprilie, Surgut a cumpărat o parte din firma de petrol maghiară MOL, continuând astfel ofensiva rusă pe piaţa energetică din Europa.

Cel mai bine le merge însă unor oligarhi, care cu ani în urmă erau văzuţi drept potenţiale victime ale regimului Putin, după modelul Hodorkovsky.
Roman Abramovic, patronul clubului de footbal britanic Chelsea şi Mikhail Prokhorov au fost obligaţi de Kremlin să-şi vândă cele mai importante firme, înglobate ulterior in conglomerate de stat. Şi aşa, paradoxal, au fost feriţi de efectele crizei economice. Averile lor, estimate între 8 şi 9 miliarde sunt aproape intacte iar cei doi oameni de afaceri sunt printre puţinii care caută acum să facă noi achiziţii, în fosta Uniune Sovietică sau in Europa occidentală.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Politigraf

XS
SM
MD
LG