Linkuri accesibilitate

Dosarul Gabriel Stati


Nici o evoluție în cazul celor acuzați de tentativă a uzurpării puterii de stat

Avocatul Vladislav Gribincea spune că la dosarul lui Gabriel Stati lucrează 180 de procurori şi ofiţeri de urmărire penală dar cu toate acestea, clientul său nu a fost interogat nici o dată de când a fost reţinut.

Ieri, 26 mai, spune Gribincea, administraţia penitenaciarului nr.13 i-a cerut lui Gabriel Stati să se mute într-o altă celulă, unde sunt deţinuţi doi cetăţeni străini. Pentru că acesta s-a opus, iar avocaţii săi au contestat măsura, transferul s-a suspendat deocamdată. Stati consideră că s-ar urmări provocarea sa şi plasarea unor obiecte comporomiţătoare cu scopul de a justifica arestul în continuare, spune avocatul.

„Lipsa unui ordin scris cu privire la transferarea într-o altă celulă deşi acest lucru este obligatoriu în temeiul Codului de Executare şi faptul că şeful penitenciarului nu aduce motive de ce Stati trebuie să fie transferat într-o altă celulă. Asta ne permite să conchidem că ideea transferului nu este insuflată de către conducerea penitenciarului nr. 13 ci vine de undeva din afară. Noi considerăm că există o legătură cauzală directă între eforturile de tranferare a dlui Stati şi presiunile efectuate asupra familiei Stati de a ceda afacerea persoanelor apropiate conducerii actuale a Republicii Moldova”.

Ana Racu, şefă de direcţie la Departamentul Instituţiilor Penitenciare, a explicat că Gabriel Stati este transferat într-o altă celulă din cauza unor reparaţii curente la penitenciar. Ea a respins acuzaţiile că asupra lui Gabriel Stati s-ar exercita presiuni pe durata aflării sale în penitenciar.

La aproape două luni de la evenimentele din 7 aprilie, cel puţin 7 persoane rămân în arest. Din acestea, oamenii de afaceri Gheorghe Stepuleac, Gabriel Stati şi Aurel Marinescu sunt acuzaţi de tentativă de uzurpare a puterii de stat. Restul – Anatol Mătăsaru, Sergiu Mocanu, Jerusalem Netanyahu şi Radu Popa - de organizarea şi participarea la dezordini în masă. Avocaţii tuturor, care au depus cereri în regim de urgenţă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, spun că „dezlegarea” în aceste cauze va veni de la CEDO mai repede decât din interior.

Avocatul politicianului Sergiu Mocanu, căruia i-a fost extins astăzi mandatul de arest, Ion Dron: „În acest moment cu instrumentele naţionale noi, avocaţii, nu avem nici o şansă ca să reuşim punerea în libertate. Numai instrumentele internaţionale îşi pot avea efectual în cazul acestor persoane arestate.”

L-am întrebat pe vicepreşedintele Parlamentului, Vladimir Ţurcan, care conduce comisia de stat pentru investigarea evenimentelor din 7 aprilie, ce a constatat comisia până acum. Am aflat că audieri încă nu au avut loc.

Au fost expediate nişte scrisori în adresa organelor care vor prezenta rapoarte. Şi doi, cel mai important, eu m-am adresat şi la opoziţie şi la reprezentantul Consiliului Europei şi al Uniunii Europene să-şi trimită reprezentanţii în comisie. Deci când vor fi delegate candidaturile, imediat vom începe audierile. Comisia nu are fixat un termen la care sa-şi prezinte concluziile, a mai spus Vladimir Ţurcan, aşa că o va face în termene rezonabile.

La întrebarea cum înţeleg autorităţile să reacţioneze la recomandarea Parlamentului European de a efectua o „investigaţie specială” a arestului pe criterii politice al lui Anatol Mătăsaru şi Gabriel Stati, Vladimir Ţurcan a răspuns că „Este vorba de a exclude tragerea la răspundere pe motive politice. Asta va fi respectat bineînţeles de către organele de anchetă”, a mai spus vicepreşedintele Parlamentului, Vladimir Ţurcan.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG