Linkuri accesibilitate

Opoziţia demonstrează de ziua Independenţei Georgiei


Un marş de protest al opoziţiei la Tbilisi
Un marş de protest al opoziţiei la Tbilisi

Autorităţile contramandează o paradă militară şi apelează la unitate naţională în faţa pericolului rusesc

Autorităţile georgiene au anulat o paradă militară planificată la Tbilisi pentru astăzi, de ziua independenţei Georgiei, pentru a evita ciocniri cu participanţii la o demonstraţie a opoziţiei. Agenţiile de ştiri relatează că peste 50 de mii de georgieni s-au adunat la un nou miting împotriva preşedintelui Mihail Saakaşvili. Protestele anti-Saakaşvili durează de mai multe săptămâni. Opoziţia îi cere demisia şi-l acuză, între altele, de războiului dezastruos din august trecut cu Rusia.

Oficialităţile georgiene cheamă la unitate naţională, spunînd că Rusia s-ar pregăti de o nouă intervenţie militară vara aceasta. Avertismentele de la Tbilisi au fost preluate de unii diplomaţi occidentali, îngrijoraţi că Rusia aduce tehnică militară grea la graniţă, în republicile separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud, unde Rusia şi-a întărit pooziţiile după războiul din august trecut. În timp ce unora o nouă intervenţie rusească în Georgia li se pare lipsită de logică, alţii spun că ar ajuta intereselor ruseşti. Analistul regional Shahin Abbasov crede că evenimentele de anul trecut au fost doar începutul unei campanii ruseşti pentru recăpătarea controlului în Caucaz. El susţine că Rusia nu şi-a atins scopurile în primul război. Nu independenţa Abhaziei şi Osetiei de Sud a fost scopul, ci alungarea Occidentului din Georgia şi din întreaga regiune. „Nu ştiu cum vor merge lucrurile, dar nu exclud o nouă escaladare a situaţiei”, a spune Abbasov.

Rusia a dezminţit că s-ar pregăti să invadeze Geogria, dar a făcut puţin ca să fie convingătoare. Dimpotrivă, şi-a echipat efectivele de 10 mii de militari din Osetia de Sud şi Abhazia cu tancuri T-90 dotate cu lansatoare de rachete. Armata a 58-a care a participat la ofensiva de anul trecut a procurat câteva elicoptere noi Mi-28N pentru atacuri pe timp de noapte. Moscova şi-a anunţat planurile de a deschide câte o bază militară permanentă în cele două republici separatiste, iar pentru luna iunie intenţionează să desfăşoare un amplu exerciţiu militar "Kavkaz-2009", aşa cum a făcut şi înaintea incursiunii de anul trecut în Georgia.

Analistul Lawrence Sheets, şeful oficiului de la Tbilisi al International Crisis Group, crede că poate fi vorba doar de manevre de intimidare şi destabilizare a Georgiei. Moscova a declarat deschis că doreşte înlocuirea preşedintelui georgian Mihail Saakaşvili. Dar instalarea cu forţa a unui guvern pro-rus la Tbilisi se poate dovedi costisitoare. Lawrence Sheets spune că cel mai simplu ar fi să destabilizeze ţara şi să o facă nedorită în orice fel de organizaţii internaţionale. „Nu-i nevoie să sprijini un guvern pro-rus, ci numai să menţi un guvern totalmente neputincios”.

Opoziţia georgiană cere de săptămâni, la demonstraţii de stradă, demisia preşedintelui Saakaşvili, acuzat de dezastrul campaniei militare de anul trecut din Osetia de Sud, de incapacitate de a stârpi corupţia şi de tendinţe autoritare. Un analist apropiat opoziţiei georgiene spune că Saakaşvili încearcă să distragă atenţia de la nemulţumirile reale, vorbind întruna despre pericolul invaziei ruseşti pe care tot el l-a creat. Analistul Paata Zakareishvili spune că autorităţile încearcă cu regularitate să sperie oamenii cu faptul că Rusia se va folosi de lipsa de unitate a georgienilor pentru a provoca un conflict armat. „Dar dacă analizăm cele întâmplate, vedem că Rusia a obţinut deja tot ce şi-a dorit în război”.

Lincoln Mitchell, profesor de politică internaţională la Columbia University din Statele Unite, autorul unei cărţi despre politica externă americană şi revoluţia rozelor din Georgia nu crede că ar fi în interesul Rusiei să înceapă un nou război. Ceea ce şi-ar dori Moscova ar fi ca Georgia să aibă o politică externă obedientă şi ar renunţa la obiectivul aderării la NATO. Mitchell spune că situaţia de azi din Georgia îi este favorabilă Rusiei iar unii lideri ai opoziţiei, dacă ar veni la putere, ar fi şi ei convenabili. „Desigur, nu este cazul tuturor liderilor opoziţiei”, spune profesorul american.

Se speculează că printre cei pe care Rusia i-ar agrea la conducerea de la Tbilisi ar fi fosta preşedintă a Parlamentului, Nino Burjanadze, cu legături strânse în diaspora georgiană de la Moscova. Iar cel mai nedorit ar fi fostul ambasador georgian la ONU, Irakli Alasania, cu relaţii puternice în Statele Unite şi care ar continua probabil cu politica apropierii Georgiei de Occident, însă fără dramatismul lui Saakaşvili.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG