Linkuri accesibilitate

Coreea de Nord, o prioritate a politicii externe americane


După testul nuclear nord-corean

Fenianul ar putea deveni acum o prioritate a politicii externe a lui Barack Obama. Prima reactie a presedintelui American a fost sa ceara actiune internationala comuna. “Corea de Nord nu numai ca-si accentueaza starea de izolare, dar invita la intensificarea presiunilor internationale” – a spus presedintele Obama.

Numai ca Natiunile Unite nu dispun de mijloace eficace pentru a exercita presiunea pe care o doreste presedintele Statelor Unite. Sanctiuni ONU sint de-acum in vigoare, dar fara mare efect. Seful statelor majore reunite ale armatei americane, amiralul Mike Mullen a spus ca noul test demonstreaza postura din ce in ce mai agresiva a Fenianului, adaugind ca se impune actiune diplomatica viguroasa. Dupa anuntul nord-corean, secretarul de stat, Hillary Clinton s-a intretinut telefonic cu omologii sai din Corea de Sud si Japonia, urmind sa poarte consultari cu oficialitati din Rusia si China pentru identificarea unui raspuns comun.

Intre timp, agentiile de informatii continua sa verifice daca Fenianul a efectuat intr-adevar, cu succes, un test nuclear. Deocamdata se stie ca a fost inregistrat un soc seismic mai mare decit cel de la testul nuclear precedent, efectuat in 2006. Daca se dovedeste ca nord-coreenii au facut intr-adevar un test nuclear, asta ar arata ca fac progrese in directia inarmarii nucleare.

Testul anterior, cel din 2006 a fost considerat, in linii mari, un esec din cauza anvergurii reduse. Statele Unite se tem ca daca Fenianul continua si inregistreaza progrese in directia inarmarii nucleare, asta va antrena activarea programelor nucleare ale Japoniei si Coreei de Sud.

Pina acum nici administratia Bush si nici Obama nu au reusit sa convinga regimul comunist nord-corean sa renunte la programul nuclear. Administratia Obama urmeaza in prezent acelasi curs ca si predecesoarea ei si anume abordarea chestiunii in cadrul Grupului celor 6 – Corea de Nord, Corea de Sud, Japonia, China, Rusia si Statele Unite. Convorbirile au produs un acord de principiu, dar Fenianul s-a retras subit, reluind programul nuclear.

Observatorii politici cred ca regimul comunist doreste recunoastere si garantii din partea Statelor Unite, inainte de a oferi ceva in schimb. Conducerea nord-coreana se teme de efectul destabilizator pe care aplicarea de reforme l-ar putea avea. Din perspectiva comunitatii internationale insa s-ar putea impune in curind un nou curs de actiune, care sa se dovedeasca mai eficace decit eforturile din cadrul Grupului celor sase.
XS
SM
MD
LG