Linkuri accesibilitate

Comuniștii propun opoziției negocieri înainte de alegerile din 28 mai


Vladimir Turcanu (PCRM)
Vladimir Turcanu (PCRM)

Partidele liberale consideră oferta tardivă și insuficientă

Prim-vicepreşedintele Parlamentului, deputatul comunist Vladimir Ţurcanu recunoaşte că oferta negocierilor trebuie privită ca o ultimă încercare a Partidului Comuniştilor de a preveni alegerile anticipate. Alegeri considerate inacceptabile de PCRM, aşa cum declara chiar ieri într-un interviu preşedintele acestui partid, şeful statului în exerciţiu, Vladimir Voronin: „Suntem foarte aproape de ziua după care, dacă nu se va găsi o soluţie de compromis, va trebui din nou să trecem pe câmpul de luptă electorală – mă refer la turul doi de alegeri a preşedintelui din 28 mai.”

Ţurcanu mai spune că declaraţia de ieri este de fapt o invitaţie la negocieri adresată opoziţiei. Întrebat dacă a urmat şi vreun pas practic în vederea organizării acestor negocieri, fruntaşul PCRM a lăsat să se înțeleagă că opoziţia ar fi cea care ar trebui să reacţioneze, întrucât mingea s-ar afla deja pe terenul acesteia. „Sunt propuse candidaturile a trei negociatori. Poftim – la discreţia dumnealor – cu cine vor, cu acela să discute. Noi suntem în aşteptare.”

O propunere prea întîrziată ca să poată fi acceptată – astfel, însă, este calificată declaraţia de către liderii opoziţiei parlamentare. Preşedintele PLDM, Vlad Filat: „PCRM încearcă să se prezinte în faţa cetăţenilor ca un partid constructiv, capabil să fie şi înţelegător pe alocuri. Dar este prea tîrziu - au avut la dispoziţie opt ani ca să asigure cu libertate şi bunăstare cetăţenii acestei ţări.”

Liderul AMN Serafim Urechean ne-a spus, la rândul său, că nu există nici o invitaţie propriu zisă la dialog din partea PCRM. Există, în schimb, spune Urechean, o mulţime de semnale că partidul comuniştilor continuă căutarea, prin şantaj, a aşa zisului „vot de aur”: „Jumătate din deputații AMN sunt abordaţi prin diferite metode, dar le-aș sugera comuniştilor să nu caute trădători în AMN – nu-i vor găsi.”

Iată şi replica liderului PL, Mihai Ghimpu: „Este clar pentru toată lumea că aceste negocieri conduc spre votarea unui preşedinte comunist. Nu vom accepta.”

Cei trei lideri mai atrag atenţia că Partidul Comuniştilor vrea să obţină susţinerea opoziţiei la alegerea şefului statului fără a oferi nimic în schimb.
„PCRM nu trebuia să aresteze cetăţenii, să-i maltrateze, nu trebuia să caute duşmani interni şi externi, trebuiau să recunoască, de ce nu, greşelile pe care le-au comis...”, spune liberal-democratul Vlad Filat.

Iată replica vice-speakerului comunist, Vladimir Ţurcanu:: „Noi în schimb propunem cooperarea normală în Parlament în folosul ţării. Oare asta e puţin?”

Apelul PCRM care cheamă opoziţia să voteze în favoarea unui candidat comunist la funcţia de şef al statului a fost difuzat cu patru zile înainte de 28 mai, ziua în care ar urma să aibă loc ultima tentativă de alegere a şefului statului.
Previous Next

XS
SM
MD
LG