Linkuri accesibilitate

România - țară cu frontiere la sud-vest și granițe la nord-est


O interpretare etimologică a situației

La sud si la vest, Romania are frontiere. La nord si la est are insa granite – arata Ovidiu Pecican in Romania Libera. Parca nu intamplator cuvantul frontiera este de origine neolatina, in timp ce granita a venit pe filiera slava. Articolul se ocupa, de fapt, de discutiile purtate la Habarovsk in jurul relatiei dintre Moldova si Romania. “Ii da mana astazi Poloniei sa observe ca cele doua tari, Romania si Moldova, ar trebui sa continue discutiile privind statutul granitei lor comune – arata Ovidiu Pecican si continua: Daca insa s-ar aminti diplomatului polonez tragedia de la Katyn sau recucerirea libertatii Poloniei cu arma in mana la sfarsitul primului razboi mondial, amenitatea si maniera culanta de a trata chestiunea granitei ar genera o rigidizare a coloanei vertebrale”. Comentariul din Romania libera se incheie cu observatia ca, facand acest rationament pana la capat, cuvintele presedintelui Romaniei despre tratatul Ribbentrop-Molotov, “ar deveni perfect inteligibile la nivelul cancelariei polone, iar diferentele dintre frontiere si granite si-ar vadi fara efort relevanta”.

Dupa cum se stie, presedintele Traian Basescu a fost recent de parere ca un tratat de frontiera cu Moldova ar echivala cu recunoasterea Tratatului Ribbentrop-Molotov. “Declaratia poate sa le dea fiori patriotilor naivi si aplaudacilor profesionisti din Romania preelectorala. Problema este insa cui foloseste cu adevarat delirul istoric” – scrie in Adevarul Ovidiu Nahoi. Modul in care seful statului roman pune problema este, in opinia sa, cel mai bun pretext pentru Rusia pentru a tine Europa la respect. “Putin nu va rata ocazia oferita de Romania pentru a le face viata grea europenilor, intr-un joc cu o miza uriasa”.

Europeni sunt si romanii care nu mai pot practic calatori in Republica Moldova. Jurnalistii de la Evenimentul zilei au incercat sa obtina viza de la Ambasada Moldovei la Bucuresti, urmand instructiunile de pe site. Adresa de e-mail nu exista, la telefon, persoane agasate i-au trimis catre oficialitati din Republica Moldova, ale caror telefoane suna zile in sir in gol. “Republica Moldova devine astfel o destinatie aproape interzisa romanilor” arata Vlad Odobescu, autorul articolului din Evenimentul zilei.
XS
SM
MD
LG