Linkuri accesibilitate

Incoerenţa politicii României faţă de Moldova


De la declaraţiile preşedintelui la nominalizările ambasadorilor

Reuniunea Rusia-Uniunea Europeana, de la Habarovsk, este prezenta ca stire in mai multe ziare de azi. Gardianul face insa o relatare ceva mai detaliata. Este prezentata agenda discutiilor si se consemneaza refuzul ministrului roman de externe Cristian Diaconescu de a comenta unele dintre pozitiile exprimate acolo.
Romania libera se ocupa in editia electronica de discutiile de la Moscova dintre reprezentantii Gazprom si cei ai Ministerului roman al Economiei, pe tema importului de gaze din Rusia si a cailor de transport al energiei. Romania ar putea construi, in colaborare cu Rusia, un depozit de gaze naturale la Roman-Margineni si va sprijini din punct de vedere tehnic construirea conductei South Stream – informeaza ziarul.

Un comentariu din Ziua foloseste cu destula prudenta datele unui scenariu furnizat de surse carora li se respecta anonimatul. Este vorba despre posibile provocari la granita Moldovei cu Romania, si pe care autoritatile de la Chisinau ar urma sa le foloseasca cu succes adresandu-se Organizatiei Natiunilor Unite. Ce a declansat construirea acestui scenariu pare sa fie informatia ca Rusia se pregateste sa trimita in Republica Moldova o brigada de tancuri si doua escadrile de avioane de lupta. Pe deasupra, s-ar fi inceput pe nepusa masa reablitarea aeroportului de la Tiraspol.

Afirmatia presedintelui Traian Basescu, ca nu va semna tratatul bilateral cu Republica Moldova pentru a nu consfinti tratatul Ribbentrop Molotov este demontata de un articol al lui Armand Gosu, din saptamanalul 22. Invocarea acelui document ar demonstra incoerenta politicii externe a Romaniei, si in special a celei fata de Moldova. Un exemplu este acela ca autoritatile de la Bucuresti se declara preocupate de fortificare a opozitiei de peste Prut, dar in acelasi timp ofera pasapoarte romanesti pe banda rulanta. “Sa nu ne miram daca peste patru ani tot comunistii vor fi votati de pensionarii care inca nu au plecat dupa copiii lor”. Nota mult mai proasta da insa comentatorul pentru lipsa de grija cu care sunt nominalizati ambasadorii romani la Chisinau. Ultima propunere, respinsa de Moldova, avea in vedere un diplomat cu conexiune vizibila la serviciile secrete – arata Gosu si comenteaza: “este o batjocura la adresa Chisinaului”.
XS
SM
MD
LG