Linkuri accesibilitate

Summitul UE - Rusia se termină cu un eşec pe toată linia


D. Medvedev: „Nu vrem ca Parteneriatul estic să se transforme într-un parteneriat împotriva Rusiei”

Preşedintele Rusiei a criticat planul Uniunii Europene pentru întărirea legăturilor cu şase foste republici sovietice. Dmitri Medvedev a vorbit după un summit ruso-european ţinut în oraşul Habarovsk din Extremul Orient rus şi menit să netezească asperităţile din relaţia bilaterală.

La Habarovsk, preşedintele Cehiei Vlaclav Klaus, ţara căruia deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, a încercat să spulbere temerile lui Dmitri Medvedev. Klaus a spus că Parteneriatul Estic este pentru lucruri pozitive, nu împotriva cuiva şi mai cu seamă nu împotriva Rusiei.

Însă încercările preşedintelui ceh n-au dat rezultat. După cum s-a exprimat preşedintele rus: „Am încercat să ne lăsăm convinşi, dar până la urmă n-am reuşit”.

Parteneriatul Estic prevede relaţii economice şi politice mai strânse cu cele şase foste republici sovietice, Ucraina, Moldova, Georgia, Armenia, Azerbaijian şi Belarus dacă fac reforme şi întăresc democraţia. „Dorim să sprijinim prosperitatea şi stabilitatea în aceste ţări”, a spus preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso. Dar Rusia vede în iniţiativa Uniunii Europene o tentativă de a-şi crea o sferă de influenţă în fostul spaţiu sovietic.

La Habarovsk, unde reprezentanţii Uniunii Europene au ajuns după un zbor de 10 ore, liderul rus a spus că acest loc a fost ales pentru summit în mod intenţionat. A fost o şansă pentru oaspeţi „să aprecieze cât de mare este Rusia”, a spus Medvedev.

Dar în afară de aceasta, reuniunea a arătat şi cât de mari sunt divergenţele între Rusia şi Uniunea Europeană. Toate problemele principale din relaţia bilaterală au rămas nerezolvate: de la securitate la cooperarea energetică şi comerţ.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG