Linkuri accesibilitate

"Clean-up Day" la San Diego


Salubrizarea stradului prin voluntariat

Mă aflu pe plaja din San Diego, pe plaja Oceanului Pacific. Aici, este o zi mai specială. De fapt, este o sărbătoare. S-au adunat zeci de tineri, copii, bătrâni să curăţe San Diego. Tinerii încearcă să salubrizeze plajele, de asemenea parcurile din preajma plajelor. La această acţiune participă mai mulţi jurnalişti din R.Moldova.

Mă apropii acum de juristul Eugen Râbca: "Mă bucură în primul rând faptul că este o plajă curată. Suntem aici pentru a curăţa plaja. Este chiar plăcut să contribui la menţinerea curăţeniei pe care am găsit-o deja. Este o plajă foarte frumoasă. Este adevărat, acum sunt foarte multe alge, ceea ce ştirbeşte puţin din imaginea pe care o avem în jur".

Pe plajă o întâlnesc şi pe Roxana Teodorcic. Ce părere ai despre această sărbătoare?: "Acţiunea este foarte interesantă. Am foarte puţin gunoi.Cu părere de rău nu prea găsesc, chiar dacă credeam că o să fac mai multă mişcare pe plajă, încercând să găsesc ceva printre nisip. Până acum am găsit hârtiuţe foarte mici şi mucuri de ţigară, care de fapt sunt foarte, foarte multe".





Pe plajă este şi colega mea Cornelia Cozonac de la Centrul de Investigaţii Jurnalistice: "Este o activitivitate foarte bună şi sunt antrenaţi cetăţenii de aici chiar şi oaspeţii. Este foarte important şi asta îi responsabilizează într-un fel, că trebuie să păstreze, să ducă gunoiul în locurile special amenajate şi să trăiască într-un mediu curat. Cred că şi pentru R.Moldova ar fi un exemplu bun de încetăţenit acest gen de activităţi".
Crezi că ar prinde în R.Moldova o asemenea sărbătoare? "Sigur că şi pentru această este nevoie de un anumit nivel de cultură. Dacă am decide să organizăm asemenea acţiune, cred că încetul cu încetul am putea responsabiliza şi populaţia de la noi".


Grupul nostru de jurnalişti are de salubrizat o parte din plajă. De asemenea o parcare şi un parc. Să vedem dacă reuşim să facem faţă.

Să-i întreb eventual pe unii cetăţeni americani ce cred ei despre această sărbătoare.Am înţeles că aici în san Diego este deja a şaptea ediţie.

"Cred că este un lucru minunat. Iau parte pentru prima dată la o asemenea acţiune. Dacă plaja e curată, toţi se pot bucura de ea, chiar şi cei ce vin din Europa.Nu-i aşa?"

"Eu am găsit mai multe lucruri din lemn. De asemena, cutii de la ţigări, lucruri care pot fi reciclate. Este esenţial să avem locuri curate. Este bine şi pentru sanătatea noastră".

"Iubesc un San Diego curat, este numele unui grup care este procupat de salubrizarea oraşului. Acesta activează de şapte ani.Interesul creşte de la an la an.Este un bun prilej de a promova voluntariatul.Da, putem spune că oamenii care locuiesc aici dar şi turiştii care vin le place curăţenia.Ei apreciază şi îşi doresc un mediu curat".

Merg să mai caut şi eu ceva gunoi dar recunosc că îmi este cam greu pentru că plaja se pare că este mult mai curată decât la lacurile din R.Moldova. Aici, îl întâlnesc şi pe un alt coleg de-al meu, Aurel Stratan. Are o pungă plină cu de toate.Cum a fost de fapt? "Distractiv a fost, chiar mi-a plăcut. O activitate social utilă. M-am distrat bine". Ai găsit ceva inedit aici pe plajă? "Nu ştiu dacă o să câştig concursul dar sper".
Previous Next

XS
SM
MD
LG