Linkuri accesibilitate

Guantanamo Bay și un vot obstacol al Senatului american


Planul presedintelui Statelor Unite, Barack Obama de a inchide centrul detentie de la Guantanamo Bay, Cuba se loveste de un obstacol financiar.
Senatul a votat cu o majoritate covirsitoare sa nu dea fonduri administratiei Obama pentru inchiderea centrului de detentie pina cind presedintele nu va fi decis ce se va intimpla cu cei 240 de detinuti.

Acest vot este considerat o infringere pentru Obama, care a promis inca din campanie sa inchida centrul, initiind de altfel procesul cu un ordin executiv recent. Democratii, din partidul presedintelui sint de acord cu decizia in principiu, dar sint ingrijorati de perspectiva ca detinutii sa fie mutati pe teritoriul Statelor Unite. Directorul FBI, Robert Mueller a avertizat Congresul ca prezenta detinutilor suspecti de terorism, in America ar reprezenta o primejdie pentru securitatea tarii.

Sub presiunea republicanilor, multi democrati din Senat au decis sa blocheze finantarea pina cind Obama prezinta un plan acceptabil. Cu o seara inainte, un judecator federal dispusese ca Statele Unite pot sa continue sa retina anumiti suspecti de terorism aflati la baza de la Guantanamo, fara sa-i puna sub acuzare. Ordinul judecatoresc limiteaza insa numarul celor care pot fi supusi unui astfel de regim. Judecatorul sprijina pozitia administratiei ca presedintele are dreptul sa retina persoane despre care crede ca au planuit, autorizat, comis sau ajutat la punerea in aplicare a atentatelor din septembrie 2001. Dar judecatorul a decis ca statul American nu are dreptul sa-i retina pe termen nelimitat pe cei care au ajutat forte inamice.

Senatorii se tem de efectul pe care transferarea detinutilor in Statele Unite l-ar putea avea. “Inchisorile americane sint de obicei pentru cetateni americani” – a spus senatorul republican, Mitch McConnell, adaugind “Acestia sint teroristi straini, prinsi in razboiul impotriva terorismului”. Obama urmeaza sa spuna astazi ce are de gind sa faca cu suspectii de terorism. Democratii sint dispusi sa faca un compromis cu opozitia, introducind un amendament care arata ca detinutii nu pot fi mutati in America. Incurajati de acesta situatie, republicanii forteaza nota incercind sa obtina ca centrul de detentie de la Guntanamo Bay sa nu fie inchis. Daca Statele Unite nu vor accepta sa preia detinuti, asta ar complica eforturile Departamentului de Stat de a convinge aliati europeni sa o faca.
XS
SM
MD
LG