Linkuri accesibilitate

Inovaţia companiei Chişinău Gaz


Facturi și inovații de plată

În Republica Moldova există mulţi cetăţeni care trăiesc “de la factură la factură”, pentru care sosirea facturilor e un fel de bornă a vieţii. Cifrele din facturi îi bagă pe mulţi în sperieţi.

De la o vreme viaţa consumatorilor de diverse servicii e şi mai trepidantă. Nici nu reuşeşti să primeşti factura Moldtelecom-ului, că şi te sună vocea cu inflexiuni metalice a acestei companii şi te avertizează să plăteşti la timp suma pe care o datorezi. Mi se pare un exces de zel. Păi, cum vine asta? Achit mereu la timp facturile, primesc în ziua a 19-a a lunii factura şi chiar în aceeaşi zi sînt căutat şi avertizat de robotul Moldtelecom-ului, deşi mai am 11 zile la dispoziţie. De-a dreptul răscolitoare sînt, pe timp de iarnă, facturile Termocom-ului. Mulţi încă nu au dezlegat misterul formării preţului gigacaloriei vitale. De aceea, bolovănesc ochii cînd văd cifrele din facturi.

O inovaţie recentă, oarecum bizară, e cea a SRL Chişinău Gaz. Această companie ne obligă acum să plătim facturile pînă pe data de 20 a fiecărei luni. Nu pot să înţeleg nicidecum de ce Chişinău Gaz trebuie să aibă acest privilegiu. De ce toţi ceilalţi prestatori de servicii pot aştepta pînă la sfîrşitul lunii, iar Chişinău Gaz nu poate? Care e problema? Sau societatea cu pricina vrea să îngroaşe rîndurile rău-platnicilor? Inovaţia asta mi se pare de-a dreptul ciudată dacă mă gîndesc că mie ultima factură mi-a venit în seara zilei de 19 mai. Şi cît timp am eu la dispoziţie să plătesc dacă termenul limită e 20 mai?

E o bizarerie, fireşte, dar în lungii ani ai tranziţiei interminabile am văzut multe ciudăţenii. N-o să mă mir dacă în curînd şi ceilalţi prestatori de servicii vor prelua inovaţia SRL-ului dătător de gaze…
XS
SM
MD
LG