Linkuri accesibilitate

Toţi indicatorii economici sunt în declin


Iurie Gotişan
Iurie Gotişan

BNS confirmă temerile analiştilor: criza afectează toate ramurile economice

Raportul Biroului Natonal de Statistica pentru primul trimestru al anului 2009 arata de fapt situatia ca atare din economia Moldovei. Productia sectorului industrial a scazut cu peste 24 la suta. Exporturile si importurile pentru aceeasi perioada au furnizat statisticii scaderi de peste 18 si 25 la suta, respectiv; din care cauza s-a diminuat si volumul taxelor si impozitelor percepute din acestea in bugetul de stat, fapt care a dus la diminuarea drastica a veniturilor si punerea in pericol a mai multor proiecte de anvergura nationala.

In plus, practic toate tipurile de transport au inregistrat scaderi de peste 50 la suta. Sectorul comertului cu amanuntul si cel al serviciilor resimt diminuari ale tranzactiilor si operatiunilor fata de acum trei luni sau jumatate de an in urma. Investitiile capitale au scazut cu peste 40 la suta, o situatie chiar fara precedent daca se compara cu anii trecuti.

Radu Benea: exista exceptii, exista si sectoatre care nu au fost afectate atit de mult de efectele crizei?

Iurie Gotisan: Exceptie face doar sectorul agricol, care a inregistrat crestere de 3,7 la suta in primul trimestru 2009, sector care dupa mine va fi singurul care ar putea avea crestere in acest an, crestere insa care va fi determinata nu atit de politica agricola, cit de clima favorabila.

La cele spuse aterior as adauga indicatorul privind remunerarea salariatilor care arata ca salariul mediu lunar din economie a crescut cu ceva mai mult de 12 la suta, fata de decembrie 2008, iar cel real cu cca 9 procente. Pe de alta parte, numarul somerilor in expresie procentuala a crescut cu peste 60 la suta, fata de decembrie trecut sau cu peste 16 mii persoane mai mult in valoare nominala.

Radu Benea: Inseamna asta ca somajul ar fi in plina ascensiune?

Iurie Gotisan: Cred ca da. Multe intreprinderi trimit in concediu fortat personalul sau in majoritatea cazurilor il disponibilizeaza. Explicatia pare a fi simpla, o buna parte din intreprinderi nu au vinzari – nu-si pot comercializa productia, nu au venituri, respectiv nu au cum sa satisfaca cerintele salariale, negasind o alta iesire decit sa concedieze o parte din angajati.

De fapt, chiar autoritatile atunci cind au anuntat despre reducerea cheltuielilor bugetare, au vorbit
si despre reduceri de personal, acolo unde va fi cazul. Spusesem in una din interventiile mele ca tare ma tem sa nu ne pomenim intr-o situatie similara celei de la sfirsitul anilor 90, cind rata somajului era de peste 11%, una din cele mai mari din regiune, iar restantele la salarii si pensii erau de sute de milioane de lei in termeni nominali si de luni de zile in timp.
Previous Next

XS
SM
MD
LG