Linkuri accesibilitate

Afirmaţiile lui Traian Băsescu la un dejun de lucru


România va accelera ritmul de acordare a cetăţeniei pentru moldoveni

Ziarul Cotidianul prezinta raportul transmis de ambasadorul Austriei la Bucuresti statului sau, dar si ambasadelor austriece de la Bruxelles, Chisinau si Moscova, privind pozitia presedintelui Romaniei fata de Republica Moldova. Dupa cum se stie, seful statului roman a vorbit saptamana trecuta despre relatia romano-moldoveana la un dejun de lucru cu ambasadorii tarilor Uniunii Europene acreditati la Bucuresti, si a reluat unele afirmatii mai vechi: ca Romania va accelera ritmul de acordare a cetateniei romane pentru moldoveni, pana la circa 1000 de cetatenii pe saptamana, fata de 50-75 in prezent, ca exista depuse la ambasada romana de la Chisinau in jur de 600.000 de cereri de cetatenie, imensa majoritate inca neluate in lucru.

Raportul mentioneaza si raspunsul presedintelui Basescu la intrebarea daca aceasta masura este consecinta evenimentelor recente de la Chisinau, raspuns indirect, in care presedintele roman aduce in discutie politica Chisinaului, care a inceput deja sa reduca numarul scolilor cu predare in limba romana.

Varianta electronica a ziarului Romania libera rezuma si comenteaza in acelasi timp un articol publicat tot astazi de Gardianul, sub titlul “Rusii fac scenarii pentru dezmembrarea Romaniei”. Este vorba de o presupusa analiza a unui politolog transnistrean, Andrei Safonov, care pretinde in Nezavisimaia Gazeta ca Moscova ar simula pe calculatoare mai multe scenarii vizand regiunea. Romania, de pilda, ar urma sa piarda Transilvania in favoarea Ungariei, zona Iasului in favoarea Republicii Moldova, si regiunile de sud-vest in favoarea Jugoslaviei. Asa s-ar putea contracara tendintele expansioniste ale Romaniei, care s-ar putea contura in perioada urmatoare – sustine presupusul politolog. Tinta Bucurestiului ar fi anexarea Republici Moldova, pentru care o conditie indispensabila ar fi constituirea unei federatii Moldova-Transnistria, care ar evita statutul de independenta statala al regiunii transnistrene, la momentul reunificarii.

In presa de la Bucuresti, un ton mult mai fierbinte e de regasit astazi in mai multe articole din Romania libera si Adevarul, care se ocupa de criza economica si de inconsistenta masurilor luate de guvernul condus de Emil Boc.
XS
SM
MD
LG