Linkuri accesibilitate

Dalia Gribauskaite noua președintă a Lituaniei


Dalia Grybauskaite
Dalia Grybauskaite
In virstă de 53 de ani, Dalia Gribauskaite, actualul comisar al Uniunii Europene pentru buget, este considerata de multi drept o posibilă viitoare „doamnă de fier” a Lituaniei, o aluzie la premierul de acum aproape 30 de ani de la Londra, Margaret Thacher.

„Sint directă şi spun lucrurilor pe lume, poate cam prea mult. Spun ce gîndesc si nu tuturor le place asta”, a declarat ea agenţiei France Presse, continuînd „cred în transparenţă, voi cere profesionalism de la toata lumea si nu-mi plac mincinoşii şi cei care întirzie!...”

Mai mult, Dalia Gribauskaite deţine o centură neagră în arte marţiale şi consideră că cele mai mari probleme ale ţării sale sunt in acest moment, criza economică şi corupţia. Din declaratiile sale, dupa victoria ei din primul tur de scrutin, „Doamna de Fier” a Lituaniei pare hotarită să le facă faţă.

Nu a candidat pe platforma nici unui partid, dar a fost susţinută de partidele de centru dreapta „Sint independentă şi asta cred că le-a dat oamenilor încredere că, in lupta impotriva corupţiei, nu voi apăra pe nimeni” a declarat ea citata de Agentia France Presse.

Nascută la 1 martie 1956, Dalia Gribauskaite şi-a facut studiile la Leningrad, in perioada sovietică şi a lucrat într-o fabrică de blanuri. După studii a revenit in Lituania Sovietică unde a predat economia la Academia de la Vilnius. A fost ministru adjunct al finanţelor intre 1999 şi 2000 , adjunct al externelor in 2000 şi intre 2001 şi 2004 ministru de finanţe.

Din 2004 este comisar pe probleme de buget la Uniunea Europeana.

Nu este căsătorită, vorbeşte engleza, rusa, poloneza si franceza.

Ce ii reproşează criticii ? Că în funcţiile pe care le-a deţinut pină acum nu a fost aleasă, ci .. numită... Acestei critici, lituanienii i-au răspuns prin votul lor de ieri : 69 la sută au votat –o din primul tur de scrutin, considerind-o persoana cea mai potrivită să le conducă ţara în această perioada dificilă economic. Potrivit ultimelor date difuzate de Comisia Europeana, economia Lituaniei a înregistrat o scadere de 10 procente, iar şomajul in martie era de 15 la sută... O doamna de fier pentru vremuri tulburi, ar putea fi in rezumat, rezultatul alegerilor prezidenţiale de duminică din Lituania.

XS
SM
MD
LG