Linkuri accesibilitate

Presa de luni


„Au înebunit salcîmii în vamă”

Azi la Chişinău apare un singur ziar. E vorba de Timpul, în care drectorul ziarului semnează un editorial intitulat „Au înnebunit salcîmii în vamă”. Este un editorial despre ghinionul sau şansa Opoziţiei din Republicii Moldova, rămasă singură în faţa declaraţiei preşedintelui român, Traian Băsescu: “Am ajuns în vama de la Sculeni în amurg: un miros îmbătător de floare de salcâm plutea peste liniştea de mormânt ce domnea aici. După introducerea de către Moldova a vizelor pentru cetăţenii români, au dispărut forfota şi cozile de alte dăţi. Nu mai vezi TIR-urile cu mărfuri, dovadă că criza economică mondială a trecut, totuşi, Prutul şi s-a sincronizat perfect cu criza politică din relaţiile dintre România şi R. Moldova.“ Faptul că profunda criză politică din R. Moldova, scrie Constantin Tănase, a coincis cu criza economică mondială pune actuala Opoziţie politică într-o situaţie puţin spus dificilă…

Şah politic moldovean: Pionul „atacă” Regina. Cine este “contracandidatul” Zinaidei Grecianâi la funcţia de preşedinte al R. Moldova. De cine a fost înaintat Stanislav Gropa, aflaţi tot din Timpul.

Cu referinţă la modificările fiscale propuse de Vladimir Voronin, ex-premierul, Ion Sturza recomandă autorităţilor să nu facă acest lucru în condiţii de criză. În acest moment, modificările fiscale nu poartă un caracter de primă importanţă pentru economia Moldovei, afirmă ex-premierul, adăugînd că: „Aceste propuneri arată că reformele liberale precedente n-au avut efectul aşteptat în economie. Se creează impresia că noile privilegii sunt promise în schimbul susţinerii”.

Tot în Timpul mai citiţi un articole semnat de Natalia Hadîrcă despre regulamentul auto anulat de Consiliul Municipal Chişinău şi alocarea a 5 mln. lei pentru construcţia apeductului şi reparaţia drumului din Ţânţăreni, raionul Anenii. De asemeni că Banca Mondială a aprobat finanţarea suplimentară, în sumă de 10 mln. dolari, a celui de-al doilea Proiect de Investiţii şi Servicii Rurale din Moldova.

Mai aflăm din Timpul că în Moldova au murit de maladia SIDA 170 de persoane. Datele au fost prezentate de Ziua internaţională a comemorării persoanelor decedate de HIV/SIDA în R. Moldova, de către liga oamenilor ce trăiesc cu HIV.

Timpul ne mai anunţă că Italia va suspenda, din motive de securitate, aplicarea acordului Schengen privind libera circulaţie cu începere din 25 iunie, cu prilejul summitului G8.

Mai aflaţi cum a fost noaptea muzeelor la Chişinău şi că La Călaraşi cresc restanţele la salarii. Ne mai oferă Timpul un interviu cu cunoscutul scriitor satiric şi de literatură pentru copii Efim Tarlapan, care a împlinit, ieri, 65 de ani.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG