Linkuri accesibilitate

Nevoia de opoziție sau opoziția de nevoie


Un lucru este cert: puterea şi-ar dori o opoziţie pe post de decor democratic

Multi isi pun intrebarea ce sistem politic va functiona in urmatorii patru ani in Republica Moldova – autoritar, unul care va trece in dictatorial sau democratic. In mare parte aceasta depinde de rolul si locul opozitiei in peisajul politic autohton. Despre opozitie si la ce este ea buna intr-o democratie, vorbim la acest sfarsit de saptamana.

Faptul ca intr-un stat democratic partidul de guvernamant este cel care ia toate deciziile din politica interna si externa justifica existenta opozitiei parlamentare care ocupa in legislativ o pozitie opusa celei adoptate de majoritatea guvernamentala. Guvernul si opozitia impreuna constituie in mod normal totalitatea puterii politice dintr-o natiune. Ce rol joaca opozitia in Republica Moldova, i-am intrebat pe cativa oameni, cu care am discutat ocazional.

In Republica Moldova este precum in Evanghelia dupa Pavel: toata lumea vede binele, dar nu face decat raul. De ce nu a mers bine nici cu Snegur, nici cu Lucinschi si, nici cu Voronin? De ce sint cetatenii Moldovei mereu victimele unei "mosteniri grele"? Toata lumea isi pune aceleasi intrebari, chiar daca livreaza raspunsuri diverse. Opinii diferite am cules si eu de la tinerii cu care am discutat la USM. Am incercat sa-i provoc la un dialog despre democratie. Or, asa cum se stie, democratia este asigurata intr-un stat de drept de o opozitie puternica si unita. Sa existe aceasta opozitie in Republica Moldova?

Despre nevoia de opozitie sau opozitia de nevoie - am discutat si cu liderii celor trei partide liberale care au acces in Parlament. Presedintele PL Mihai Ghimpu, considera ca lipsa unei opozitii puternice face ca dictatura sa se simta la ea acasa.

Dupa 17 ani de la proclamarea independentei Moldovei, liderul AMN Serafim Urechean spune ca nu si-a putut imagina ca opozitia va ajunge sa nu valorize aproape nimic.

Liderul PLDM, Vlad Filat e de parere ca guvernarea comunista are nevoie de opozitie doar in calitate de decor "democratic" pentru a stoarce niste bani din Occident. El spune ca opozitia are nevoie de o atmosfera politica in care guvernul sa nu considere orice critica ca afront adus autoritatii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG