Linkuri accesibilitate

Ziua familiei: comunicarea și problemele de cuplu


Interviu cu psihologul Tatiana Buianova

Astăzi în toată lumea este marcată Ziua Internaţională a Familiei. Cu acest prilej, Moldova va găzdui în premieră festivalul Familia, ce se va desfăşura, începînd de azi şi pînă duminică, în trei oraşe – Chişinău, Cahul şi Bălţi. Un prilej bun, spun organizatorii, pentru a aduna împreună familiile tinere, dar şi cele cu stagiu. Invitata emisiunii noastre este psihologul Tatiana Buianova.

Elena Cioina: Doamna Buianina, de ce au devenit mai frecvente divorţurile în Republica Moldova? E sărăcia de vină aşa cum spun oamenii sau oamenii încetează să se mai iubească sau e vorba de altceva?

Tatiana Buianina: Sînt mai mulţi factori care influienţează rata divorţurilor în Moldova printre care a fost menţionată sărăcia şi migraţia, dar eu aş considera un factor important al divorţialităţii şi anume e vorba de comunicare, deoarece cu mult înaintea divorţului se observă că oamenii au dificultăţi de a comunica despre emoţiile sale, gîndurile, aşteptările pe care le au. Problemele de acest gen pot apare şi înainte de căsătorie. Sînt şi problemele financiare şi aici depinde de atitudinea pe care o are omul faţă de bani. Sunt tot felul de forme de abuz. Abuzurile pot fi sexuale, emoţionale, poate fi vorba şi de abuz de droguri şi de alcool şi bineînţeles sunt şi probleme ce ţin de fidelitate, incompatibilitate, probleme de ordin sexual.

Elena Cioina: Dar cel mai frecvent motiv invocat de cuplurile care se despart?

Tatiana Buianina: Cel mai frecvent ar fi incompatibilitate, cel care de fapt se înregistrează, dar din nou incompatibilitatea are la bază deficienţe de comunicare, fiindcă hai să zicem înainte de căsătorie trei ani chimia funcţionează, există pasiunea. După trei ani cînd trece pasiunea rămîn oamenii care au sarcina de a comunica şi a creşte mai departe împreună.

Elena Cioina: Adică, vreţi să spuneţi că rutina îşi pune cumva apmprenta pe o relaţie?

Tatiana Buianina: nu e vorba doar de rutină. Cineva zice că într-un cuplu trebuie să fie două jumătăţi, mai corect ar trebui să spui că în cuplu trebuie să fie doi oameni întregi, dezvoltaţi, cărăra să le fie interesant unul cu altul. În cazul în care se instalează rutina, din nou, este vorba de felul în care ei comunică. Din puntzul asta de vedere as pune totuşi comunicarea pe prim plan ca rădăcină a problemelor unui cuplu.

Elena Cioina: Cum a evoluat familia în Republica Moldova în ultimul deceniu? Pe ce se pune accent şi pe ce nu se mai pune? Pe dragoste, pe bani.

Tatiana Buianina: Pe dragoste tot timpul se va pune accent. Depinde de unde venim şi ce înseamnă pentru noi aceeaşi dragoste, familie. Fiecare dintre noi are experienţe diferite de a fi parte a unei familii. Are experienţe diferite în ceea ce priveşte comportamentul, rolul mamei, tatălui, mai vine mass-media cu alt model de a fi în cuplu. Într-adevăr, familia nu mai este tradiţională şi dacă în cuplu vine cineva cu nişte aşteptări tradiţionale şi vine altcineva cu aşteptări de familie modernă, aici din nou ar putea să apară o problemă de felul în cae oamenii comunică şi se simt compatibili într-un cuplu. De exemplu, dacă cineva vine în familie cu aşteptări că „eu sînt bărbat şi eu decid totul” şi vine o soţie care zice că sînt parteneri egali şi are dreptul ca şi soţul să ia decizii, din nou apar probleme în felul ce ţin mai mult de genul „cine şi cînd va ceda primul”.

Elena Cioina
: In situaţiile de conflict de cele mai dese ori au de suferit copiii. Cît de mult suferă ei de pe urma divorţului părinţilor?

Tatiana Buianina
: E adevărat că copilul suferă, fiindcă o iubeşte şi pe mama şi pe tata şi fără ca să-i formuleze cineva problema el simte că trebuie să aleagă, or aici depinde foarte mult, din nou, de felul în care tata şi mama comunică. A divorţa nu înseamnă a lăsa copilul fără tată. Felul în care părinţii reuşesc să comunice acest lucru, deoarece copiii sunt fiinţe inteligente capabile să înţeleagă, îl face pe copil să se adapteze mai uşor sau mai repede, or uneori anumiţi părinţi sunt mai egocentrici, concentraţi pe propriile probleme.

Elena Cioina
: Cum ar putea fi evitate în general situaţiile de acest fel cînd părinţii se poartă prin instanţe şi încep să împartă copiii?...

Tatiana Buianina
: Aici cred că e bine ca în momentul divorţului să fie specialişti care să lucreze cu cuplul, care să-i ajute să treacă peste perioadele dificile.

Elena Cioina: statisticile oficiale arată că numărul despărţirilor este în descreştere. Experţii spun că dimpotrivă, este în creştere. Ar trebui să ne sperie lucrul asta sau e un fenomen normal?

Tatiana Buianina
: Ţinînd cont de demografie ar fi bine ca indicii căsătoriilor să crească şi a divorţurilor să se micşoreze, dar ţinînd cont de faptul că instituţia mariaj, care în multe ţări din lume s-a transformat în concubinaj, nu ştiu în ce măsură statisticile înregistrează exact tendinţele. Este vorba de concubinaj sau e vorba de căsătorie.
XS
SM
MD
LG