Linkuri accesibilitate

Controversa legată de proiectele Codului Penal, a Codului de Procedură Penală şi a celui de Procedura Civilă


IMAS: 80% din români vor să fie consultaţi înainte de adoptarea unor legi importante

Peste 80 la sută dintre romani apreciaza ca cetatenii ar trebui consultati inainte de redactarea si adoptarea unor legi importante. Aceasta concluzie a iesit la iveala in urma unui studiu facut de IMAS, Institutul de Marketing si Sondaje la comanda Transparency International România. Cercetarea nu apare insa intimplator in aceasta perioada, ci face parte dintr-o campanie demarata de mai multe organizatii neguvernamentale sub lozina “Opriti codurile”. Este vorba despre codurile penal si civil, plus pandantele lor codurile de procedura penala, respectiv civila.

Romania foloseste codul penal din perioada comunista, inaugurat acum aproae 50 de ani, in vreme ce nici celelalte coduri nu mai sint valabile, fiindca reprezinta filozofia juridica a anilor 80. Guvernul roman a adoptat la finele lunii februarie proiectele a trei coduri cerute de Comisia Europeană în efortul alinierii legislaţiei române la standardele UE şi pentru a suspenda procedurile de monitorizare anticorupţie derulate de Bruxelles. Trimiterea codurilor in Parlament a avut loc dupa ce Comisia Europeana a anuntat in raportul sau de parcurs ca Romania a facut un pas inapoi in lupta impotriva coruptiei anul trecut si a cerut amendarea codurilor judiciare si mai multa vointa politica in lupta cu marea coruptie.

Guvernul de la Bucuresti ar fi vrut sa-si asume raspunderea asupra proiectelor Codului Penal, a Codului de Procedura Penala si a celui de Procedura Civila, in conditiile in care executivul are o majoritate de peste 70 la suta in parlament. Socialistii s-au opus insa in cele din urma acestei posibilitati simplificate de adoptare a codurilor, mai cu seama ca deja aparusera o serie de critici asupra codurilor, despre care specialistii considera ca sint superficiale si contin o serie de inadvertente.

Totusi coalitia de guvernamint stinga-dreapta, ar fi vrut sa aiba gata codurile inaintea Raportului Comisiei Europene, care va decide probabil continuarea monitorizarii tari de catre Uniunea Europeana si deci posibilitatea activarii oricind a clauzei de salvgardare pe justitie care ar putea duce la nerecunoasterea solutiei proceselor care se judeca in Romania.

Lucrurile evolueaza contradictoriu pe acest subiect, astfel in vreme ce premierul Emil Boc spunea chiar ieri ca isi va asuma raspunerea guvernului asupra codurilor, iar cele doua partide aflate la putere vor transa probabil miine chestiunea, societatea civila incearca sa convinga ca e necesara o dezbatere publica. Sondajul prezentat astazi sugereaza necesitatea urgenta a discutiilor publice pe aceasta tema fiindca marea majoritate a populatiei nu stie la ce se refera codurile, insa sapte din zece persoane sint interesate sa afle informatii despre modificarile aduse. Totusi 96 la suta dintre cei care au aflat intentia de schimbare a codurilor s-au informat de la televiziune, peste 30 la suta de la radio, alti 30 la suta din presa scrisa 11 la suta de pe internet si sub 1 la suta din datele ministerului justitiei.

Din cercetare mai rezulta ca aproape 70 la suta din cetateni spun ca statul ia decizii de unul singur, in vreme ce 82 la suta considera ca trebuie consultati inainte de luarea decizilor si adoptarea legilor. Mai mult, dupa alegerile uninominale de anul trecut, romanii socotesc ca Parlamentul este primul responsabil de consultarea cetatenilor.
XS
SM
MD
LG