Linkuri accesibilitate

Recesiunea ca şansă pentru diferendul transnistrean


Articol de Louis O’Neill (OSCE) şi publicat de site-ul Fundaţiei Moldova

Louis O’Neill îşi începe articolul cu o descriere amănunţită a problemelor economice tot mai grave cu care se confruntă Republica Moldova şi a celor încă şi mai grave din Transnistria. El aminteşte că remitenţele, de care depinde în mare măsură economia moldoveană, au început să scadă dramatic, iar muncitorii revin în patrie nemulţumiţi de ce regăsesc. În opinia lui Louis O’Neill, mulţi dintre cei care au participa la demonstraţiile violente de la 7 aprilie ar fi fost tocmai moldoveni tineri repatriaţi şi fără slujbe.

Criza economică, scrie O’Neill, va lovi din plin Moldova şi pentru că a fost neglijată în mod deliberat de un partid comunist care dorea mai presus de orice să rămână la putere. În Transnistria, continuă diplomatul american, situaţia economică este încă şi mai gravă. Numai de la începutul anului au fost închise 23 din cele 114 întreprinderi industriale principale.Iar robinetul ajutoarelor ruseşti pentru Transnistria s-ar putea închide, pentru că Rusia însăşi suferă din cauza crizei şi a preţurilor relativ scăzute ale petrolului.

În aceste condiţii, scrie O’Neill, a venit momentul dezmorţirii statu-quo-ului transnistrean. În ultimul deceniu, al creşterii economice, ambele maluri ale Nistrului s-au bucurat de fonduri venite din afară, de remitenţe în cazul Moldovei şi de bani ruseşti, în cazul Tiraspolului. Numai că acum situaţia s-a schimbat, crede O’Neill, iar nivelul de trai se prăbuşeşte şi în stânga, şi în dreapta Nistrului.

În opinia fostului şef al misiunii OSCE, problemele economice locale combinate cu dorinţa marilor puteri de a-şi relansa relaţiile ar putea aduce schimbări. Cel mai important ar fi, crede O’Neill, ca moldovenii şi transnistrenii să înţeleagă că împreună ar duce-o mai bine din punct de vedere economic. Iar asta s-ar putea face prin proiecte masive de infrastructură şi dezvoltare, finanţate de donatori, care să acopere întreg teritoriul Moldovei, inclusiv raioanele din stânga Nistrului. Iar dacă donatorii nu vor reuşi să atragă transnistrenii în aceste proiecte, va fi rândul noului guvern moldovean să le arate celor de peste Nistru, prin reforme adevărate, că într-un stat unitar ar duce-o mai bine.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG