Linkuri accesibilitate

PCRM desconsideră cerinţele Opoziţiei


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Opoziţia nu va accepta un eventual dialog cu puterea doar de dragul dialogului

Gheorghe COJOCARU: Rotatia cadrelor la varf pusa la cale de Partidul Comunistilor nu pare sa entuziasmeze pe nimeni, exceptand, bineinteles, autorii acestei miscari. Mutarea celor trei lideri ai puterii dintr-un fotoliu in altul reflecta in fapt o regula elementara a aritmeticii: odata cu schimbarea locului termenilor suma termenilor ramane neschimbata. Astfel poate fi rezumata si reactia Opozitiei parlamentare la recentele anunturi ale liderilor comunisti de a o desemna pe premierul in exercitiu Zinaida Greceanii drept candidat la functia suprema in stat si pe Marian Lupu la cea de prim-ministru.

Vasile BOTNARU: Increderea pe care vor sa o induca comunistii ar trebui sa insemne ca ar avea deja in buzunar votul lipsa, numit in presa “de aur”, necesar pentru alegerea viitorului sef de stat. Or opozitia, din contra, afirma categoric ca nu-si va da votul candidatului comunist, oricit de simpatic sau antipatic ar fi si opteaza ferm pentru alegeri anticipate. Unde este solutia, daca exista una de mijloc?

Gheorghe COJOCARU: Solutia este cea pe care o recomanda institutiile europene – dialogul politic. Opozitia parlamentara si-a aratat disponibilitatea de a se aseza la masa dialogului politic, avansand un set scurt de cerinte acceptarea carora de catre actuala guvernare ar face posibila comunicarea intre Putere si Opozitie. Liderii comunisti se fac, insa, a nu auzi aceste cerinte, continua sa trateze cu un dispret suveran partidele de opozitie, fortandu-le sa joace dupa notele lor. Climatul politic si informational pe care-l cultiva liderii comunisti nu este de natura sa faciliteze comunicarea cu Opozitia, dimpotriva, sub impactul unor actiuni concertate de denigrare continua a liderilor partidelor de opozitie are loc o radicalizare a Opozitiei si a societatii, in ansamblu.

Vasile BOTNARU: Trebuie sa recunoastem ca presedintele Voronin, mutat in fotoliul de spicher, a spus ca vrea sa construiasca poduri de viitor, sa demonteze baricadele. Altceva e ca in culise, pentru presa, vorbea exact invers. Si totusi, Partidul comunistilor nu pare sa fie foarte disponibil pentru a da curs propunerilor lansate de opozitie.

Gheorghe COJOCARU: E si o tactica, si un atac psihologic si un adevarat razboi politic care dureaza de multi ani incoace si care face dovada faptului ca liderii comunisti nu pun nici un pret pe opozitie, doar daca aceasta este una de buzunar. Impresia mea este ca tactica de hartuire a Opozitiei nu va da rezultatele scontate de catre liderii Partidului Comunistilor. Presiunile care se exercita asupra Opozitiei si modul in care aceasta va gasi raspunsul la toate aceste presiuni se vor constitui in examenul ei de maturitate, iar inapetenta comunistilor pentru dialogul cu Opozitia nu le va putea servi drept circumstante atenuante in cazul declansarii alegerilor anticipate.

Vasile BOTNARU: Pana atunci mai este timp. Vom asista, probabil, la un prim tur al alegerilor sefului statului, dupa care chestiunea dialogului politic, in cazul in care nu se vor acumula cele 61 de voturi necesare, ar putea fi privita cu alti ochi si de catre actualii guvernanti. Ce credeti despre o asemenea probabilitate?

Gheorghe COJOCARU: Primul tur al alegerilor de saptamana viitoare va fi, mai curand, o proba a fortelor, care va demonstra tuturor partilor implicate care sunt limitele acestei confruntari si pana unde se poate merge. Va arata ca dialogul este de preferat confruntarii, mai ales in conditiile crizei economice. Este dificil de spus ce concluzii va trage Partidul Comunistilor dintr-o eventuala nealegere a candidatului sau la functia de sef al statului, daca aceasta il va determina sa incerce dialogul politic cu Opozitia. Este limpede, insa, ca Opozitia nu va accepta un eventual dialog cu puterea doar de dragul dialogului, pentru ca un dialog mimat, in afara problemelor fundamentale care preocupa astazi societatea, nu va servi nimanui si la nimic.
Previous Next

XS
SM
MD
LG