Linkuri accesibilitate

Miniştri şi primari în vizorul Agenţiei Naţionale Anticorupţie


Verificarea declaraţiilor de avere ale demnitarilor

Pentru prima data Agentia Nationala Anticoruptie, care functioneaza in Romania abia de un an de zile, confirma ca a inceput investigarea unui grup de ministri si primari. Printre ei se afla, potrivit surselor citate de angentiile de presa din Bucuresti, oameni extrem de influenti precum ministrul justitiei Catalin Predoiu, ministrul internelor si administratiei publice Dan Nica sau ministrul Economiei Adrian Videanu plus fostul manager al intreprinderii sale, Gheorghe Pogea, acum ministru de finante.

Agentia Nationala de Integritate este o institutie infiintata sub presiunea Uniunii Europene, iar principalul sau obiect de activitate este verificarea declaratiilor de avere si de interese pe care oficialii romani sunt obligati sa le innoiasca odata la sase luni. Atributiile sale au fost mult restrinse fata de proiectul de baza facut de fosta ministra a justitiei Monica Macovei, care ar fi vrut, de pilda, ca intreaga istorie economico-financiara a unui politician sa poata fi cercetata in amanuntime. In Romania aproape toti cei care au intrat in politica s-au imbogatit in perioada in care au detinut functii publice, cel mai adesea prin clasica metoda a traficului de influenta.

Cei 11 importanti oficiali romani cercetati de Agentia de Integritate provin din principalele partide autohtone, ca o demonstratie de independenta a acestei institutii. Deocamdata conducerea Agentiei a confirmat doar faptul ca sint cercetati sapte ministri si patru dintre cei sase primari de sectoare ai Bucurestiului, fara sa faca nici o nominalizare.

Premierul Emil Boc a cerut astazi “aplicarea legii” in cazul ministrilor din cabinetul sau suspectati ca au probleme cu justificarea averii.

Nici unul dintre cei nominalizati de presa centrala nu s-a revoltat de aceasta monitorizare. Ei au declarat chiar ca este normal controlul Agentiei Nationale de Integritate.

Agentia pune cap la cap datele din declaratiile de avere si apoi face conexiuni cu informatiile de la Registrul Comertului, unde sint inregistrate toate firmele din Romania, si cu datornicii aflati pe listele negre ale Ministerului de Finante. Cei sapte ministri cercetati pentru eventuale neconcordante in declaratiile de avere sint cu totii oameni cu stare.

Cel mai adesea demnitarii isi camufleaza proprietatile, care reies mai degraba din investigatii jurnalistice, decit din cele oficiale. Exemplul clasic, folosit si de fostul premier Adrian Nastase, este cel al cumpararii de proprietati sub pretul pietii, iar in schimb vinzatorul primeste servicii publice.
XS
SM
MD
LG